Планината - лекарство за умората от забързания живот в града

Чистият въздух, спокойствието и възможността да се заредят с положителна енергия са основните причини, които карат градския човек да търси контакт с природата, какъвто липсва на повече от две трети от хората в България.

Близо 80% от българите биха искали да прекарват повече време в планината. Това показват данните от проучване на "Алфа Рисърч", проведено през март 2017 г.  сред градското население в България.

Основните причини за тази тенденция са свързани с умората от забързания живот в града, постоянният стрес и нуждата от почивка сред природата, необходимостта да „презаредиш“ и да си готов да се справиш с лекота с всяко предизвикателство. Планината се свързва с чистота, спокойствие, здравословния начин на живот и възможност да черпиш сила от природата. Тя е символ и на чистата вода – 69% от българите предпочитат бутилираната вода, която консумират, да произлиза от естествен източник в планината.

Над 38% от българите ходят на планина само един или два пъти годишно, а биха искали значително по-често да избягат от напрегнатия живот в града. Липсата на свободно време (за 62%), както и финансовите ограничения (за 35%) са сред основните причини хората да не прекарват достатъчно време в планината.

Планината се посещава най-вече със семейството (за 64% от анкетираните) и в компанията на приятели (за 31%). Едва 6,5% от анкетираните прекарват времето си в планината сами.

Пътуването сред природата е все по-предпочитан начин за разтоварване и почивка през почивните дни. Преобладаваща част от българите (53.8%) избират да почиват както на планина, така и на море; 26.4% планират почивката си изцяло на планина; докато тези, които искат да почиват само на морето са едва 19.8%. Основните фактори при планиране на почивката са финансите на домакинството, свободното време и децата в семейството.

planina pochivka

 

www.infoz.bg