Зала на Регионална библиотека Захарий Княжески

Стара Загора отличи своите будители

На тържествена церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, в навечерието на Деня на народните будители, бяха връчени наградите „Анастасия Тошева”, „Млад учител“  и „Будител на Стара Загора”. В залата се събраха хората на духа, учители, дейци на културата и на науката.

На събитието в библиотеката присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, Татяна Димитрова, директор на Регионално управление на образованието, омбудсманът Надежда Чакърова, доц. д-р Васил Хаджиилиев, председател на Съюза на учените в Стара Загора, Ангел Филипов, част от екипа на евродепутата Асим Адемов и много старозагорци.

Началото на церемонията беше дадено с изпълнение на Химна на будителите от детски хор при Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Водещата Елена Азалова припомни историята около обявяването на 1 ноември за Ден на народните будители.

„Будители на Стара Загора, тази препълнена зала ми дава надежда, че българската духовност ще бъде съхранена. Защото ние сме нейните стожери, ние сме хората, които трябва да преборим пошлостта и да възпитаваме. Радващо е, че Стара Загора има своите будители, имало ги е във времето, ще ги има и занапред. Поклон пред Вас, будители“ – каза зам.-кметът Иванка Сотирова.

Колективната награда „Анастасия Тошева” на Община Стара Загора бе присъдена на педагогическия колектив на Детска градина №10 „Светлина“. Тя се дава за високи постижения като екип, работа по различни проекти, съвместни инициативи с Държавна опера Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев” и Държавен куклен театър Стара Загора. Наградата беше  връчена от Иванка Сотирова на директора на детската градина Йоанна Димитрова. „Ще продължим да вървим напред. Ние знаем, че най-важен е духът“ – обеща Йоанна Димитрова.

Индивидуалната награда „Анастасия Тошева” получи Таня Маджарова, преподавател по английски език в Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“. Тя и беше присъдена за многобройни успехи на национално и международно ниво и спечелени европейски проекти. „Признателна съм на колегите, които ме подкрепят, но и на учениците, които ни вдъхновяват“ – сподели Маджарова под бурните овации на своите възпитаници.

За пръв път тази година беше връчена наградата „Млад учител“, учредена от Община Стара Загора. Получи я Гергана Стратиева от Шесто основно училище „Свети Никола“. „Любовта на децата е това, което ме мотивира и ме движи, за да бъда по-добра всеки ден“ – каза Стратиева.

Всички номинирани за различните награди получиха грамоти от Община Стара Загора.

Председателят на Съюза на учените в Стара Загора доц. д-р Васил Хаджиилиев обяви носителите на наградата  „Будител на Стара Загора”. Тя се присъжда на д-р Иван Аяров, общественик дългогодишен председател на Народно читалище “Св. Климент Охридски” и на Боряна Каниду, член на Управителния съвет на Сдружението за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“.  Отличените получиха пластики и грамоти. Те ще посетят и европейската столица Брюксел, по покана на евродепутатите Ева Майдел и Асим Адемов. Над 50 Почетни грамоти ще получат и членовете на Съюза, които имат кръгли годишнини и юбилеи през 2018 г.

Музикални поздрави към хората на духа отправиха пианистите Виктор и Филип Ставрови, ансамбъл „Зорница“, който изпълни авторска песен на д-р Иван Аяров, и приятели на Боряна Каниду.

buditeli stara zagora tanya madjarova

Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора връчва наградата „Анастасия Тошева” на Таня Маджарова, преподавател по английски език в Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“

buditeli stara zagora 03

Директорът на Детска градина №10 „Светлина“ Йоанна Димитрова с наградата „Анастасия Тошева”

buditeli stara zagora gergana stratieva

Наградата „Млад учител“, учредена от Община Стара Загора, получи Гергана Стратиева от Шесто основно училище „Свети Никола“

buditeli stara zagora ivan ayarov

Д-р Иван Аяров, председател на Народно читалище “Св. Климент Охридски”, получи наградата „Будител на Стара Загора”, учредена от Съюза на учените в Стара Загора

buditeli stara zagora kanidu

Боряна Каниду, член на Управителния съвет на Сдружението за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“, при получаването на наградата „Будител на Стара Загора”

buditeli stara zagora 04

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)