Васил Дамянов: Билките и чаят от билки са вълшебни, но трябва са се приемат внимателно

Българските билки са с качество, признато в световен мащаб, а многообразието им е голямо. Прилагат се в лечението на различни заболявания, но широко се използват и за направата на чай. Ценни съвети за начина му за употреба дава билколечителят Васил Дамянов от Стара Загора.

„Един от най-хубавите чайове в България е липовият чай, който е признат в цял свят. Мурсалският чай също, или Пиринският чай. Може да се направи една комбинация от липа, мащерка, мента, риган, цвят от бъз и това е достатъчно – да си направиш един микс, особено сега в студените месеци, хем е ароматен чаят, хем и тонизиращ и те предпазва от болести”  – препоръчва Васил Дамянов.

Vasil DamyanovВ зависимост от това дали чаят се прави от корени или листа, времетраенето на варенето и запарването е различно. Корените се варят в кипнала вода поне 10 минути, листа и стръкове – до 5 минути, а на цветовете се прави само запарка, на плодовете също се прави запарка – обяснява Васил Дамянов.

Към употребата на билки трябва да се подхожда умерено и информирано, защото в случай на заболяване, конкретен чай може да се окаже противопоказен. „При дадено заболяване човек ще взема 100 милилитра три пъти дневно от една билка даденият. При друго заболяване може да се взимат и по 200 милилитра, стига да няма противопоказания при приема на тази билка” – обяснява лечителят и уточнява: „Има хора, които са със слаба имунна система или са алергични и не се знае точно от какво може да се предизвика алергия. Билките, които могат да причинят алергия са много... Сред тях са и най-популярните: жълтият кантарион, мента, мащерка, цвят от липа… Трябва внимателно да се консумират отварите и чайовете от всяка една билка, предупреждава Васил Дамянов.

Тънкости има и при брането и при съхраняването на билките.

„Най-добрият начин е билките да се сушат в естествени условия, а не в сушилни чрез вентилатори или чрез нагряване до температура от 70 градуса. Това често се прави, когато билките са предназначени за търговия и количествата са големи. Когато растението се ползва за собствени нужди е най-добре е да постави под навесче, на дъсчици да нареди” – обяснява Васил Дамянов. Той е започнал да събира билки през 1990 г. и ги изучава и до днес. Сега се занимава с билколечение.

„Не е необходимо един лечител да има примерно 1000 вида билки. Можеш с 2 – 3 билки да вършиш чудеса. Трябва да имаш обаче огромни знания за това” – казва Васил Дамянов.

За контакти: Стара Загора, ул. „Пенчо Минев“ 16, тел. 0878 691298.

Васил Дамянов: Отварите и чайовете от билки трябва да се приемат много внимателно

www.infoz.bg  www.infoz.bg