Деца се учат да осъществяват своите идеи с помощта на програмирането

Деца се учат да осъществяват своите идеи с помощта на програмирането

Приключи 10-дневното обучение по програмиране с Finch (малко роботче и програма, с която то се управлява, достъпна за деца). То обхвана десет ученици от две училища в Раднево – Второ ОУ „Св. Паисий Хилендарски” и СУ „Гео Милев”.

Обучението завърши с финално състезание, което премина през няколко етапа: управление на роботчето Финч през лабиринт, съставяне на програма за самостоятелно движение на роботчето между препятствия и изчертаване на фигури. Победителят беше определен, като се сумира най-краткото време за изпълнението на всички етапи.

На първо място се класира Момчил Пасков от 6-и А клас на Второ основно училище „Св. Паисий Хилендарски” – Раднево, с резултат 29,92 секунди; на второ място е Валентино Гатев от  6-и Б клас на същото училище, с резултат 47,22 секунди; а на трето място е Александър Колев от 5-и В клас на Средно училище „Гео Милев” с резултат 49,74 секунди.

finch robotПобедителят Момчил Пасков ще участва в пролетен лагер, финансиран по проекта, от 3 април до 6 април 2019 г. в обучителната база на Министерството на труда и социалната политика, намираща се до Кремиковския манастир край София. За учениците, по подготвената програмата, на 4 и 5 април са предвидени обучения, игри и финално състезание с награди.

Обучението, което се проведе в периода 20 февруари – 31 март 2019 г. и обхвана 10 ученици от пети и шести клас от училища в град Раднево е по проект Generation Code на Фондация „Глобални библиотеки – България”. То е съвместна инициатива на Фондацията, Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора, Общинска библиотека „Алдин Алдинов” – Раднево, Второ основно училище „Св. Паисий Хилендарски” и Средно училище „Гео Милев” – Раднево. Финансирането е в рамките на грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмиране. Целта е да се окаже подкрепа, чрез която да се повиши общественият интерес към новите технологии, да насърчат младежите да усъвършенстват дигиталните си умения и да осъществяват своите идеи с помощта на програмирането. Обучението е подготвено и проведено от специалистите в Регионална библиотека „Захарий Княжески” Дилян Бакалски – обучител в направление „Информационни технологии“ и Емил Гиргинов – методист. За осъществяването му допринесе и Община Раднево чрез съдействието на Ралица Йорданова – главен експерт в отдел „Култура”. Занятията преминаха по предварително уточнена програма по темите: Дигитални устройства и роботи; Цветна мозайка; Препятствия; Измерване; Лабиринти; Танци; Животни и Рисуване.

Изпълнението на проекта започна през 2018 г. в Седмицата на програмирането. Той обхвана деца от повече от 50 населени места в страната. Успехът на занятията стана причина проектът да получи бъдеща подкрепа и да разшири броя на участниците.

finch r2

finch r1

www.infoz.bg  www.infoz.bg