finchrobot-stara-zagora

Деца се учат да управляват роботи в Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Стара Загора отбелязва Европейската седмица на компютърното програмиране с атрактивни събития за деца в Регионална библиотека "Захарий Княжески". Деца на възраст между 6 и 8 години ще направят първите си стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин и с помощта на робота Финч (Finch).

Обучител е Дилян Бакалски, а обучението ще се проведе в продължение на няколко дена, в кратки сесии и с групи от по 10 деца.

Освен в Стара Загора подобни събития за работа с робота Финч ще се проведат през следващата седмица (17 - 23 октомври 2016 г.) и в други населени места. Чрез тях българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането.  

Семинарите за деца са организирани от Посолството на САЩ в България и от Фондация „Глобални библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Търговище и Разград и с градската библиотека в Димитровград.

Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към порграмирането. Тя насърчава европейци от всички възрасти и с всякакви възможности да демостифицират дигиталните умения и да осъществяват своите идеи чрез програмиране на компютърен код.

65000 обществени библиотеки в Европейския съюз – между тях и над 1000 български библиотеки – предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование. Те вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до информационни и комуникационни технологии, оборудване и интернет. Предлагат и различни средства за подобряване на техните дигитални умения – от основните, като навигиране в уеб пространството, до бъдещите основни умения, свързани с кодиране и програмиране на роботи.

Много обществени библиотеки вече работят за повишаване на дигиталните умения в своите общности, но са необходими политики, които да ги подкрепят за разширяване на тази дейност за в бъдеще, информират от Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.

По време на Седмицата на програмирането Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора организира следните събития:

Семинари по програмиране с използване на робота Финч (Finch)
(групи от 10 деца, 6 – 8 години)
Обучител: Дилян Бакалски

 • BirdBrain17 октомври 2016 г. (понеделник), 11:00 ч.
  Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Детски отдел
 • 17 октомври 2016 г. (понеделник), 13:00 ч.
  Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Детски отдел
 • 19 октомври 2016 г. (сряда), 12:30 ч.
  Стара Загора, IV ОУ „Кирил Христов“ (с ученици от училището)
 • 19 октомври 2016 г. (сряда), 13:30 ч.
  Стара Загора, IV ОУ „Кирил Христов“ (с ученици от училището)
 • 20 октомври 2016 г. (четвъртък), 15:00 ч.
  Казанлък, Общинска библиотека „Искра“, Детски отдел
 • 21 октомври 2016 г. (петък), 17:30 ч.
  Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Детски отдел

Регионалната библиотека в Стара Загора притежава пет роботчета Финч. След приключването на Европейската седмица на компютърното програмиране ще бъдат обявени дати за семинари и ще бъдат сформирани нови групи, за да могат роботите да се ползват от желаещите деца и ученици.

Записване за участие: Дима Михайлова, имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., тел. 0884477152, Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

www.infoz.bg (по информация на Регионална библиотека "Захарий Княжески")

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber

 

Най-четеното от последните дни