finchrobot-stara-zagora

Деца се учат да управляват роботи в Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Стара Загора отбелязва Европейската седмица на компютърното програмиране с атрактивни събития за деца в Регионална библиотека "Захарий Княжески". Деца на възраст между 6 и 8 години ще направят първите си стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин и с помощта на робота Финч (Finch).

Обучител е Дилян Бакалски, а обучението ще се проведе в продължение на няколко дена, в кратки сесии и с групи от по 10 деца.

Освен в Стара Загора подобни събития за работа с робота Финч ще се проведат през следващата седмица (17 - 23 октомври 2016 г.) и в други населени места. Чрез тях българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица на кодирането.  

Семинарите за деца са организирани от Посолството на САЩ в България и от Фондация „Глобални библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Търговище и Разград и с градската библиотека в Димитровград.

Европейската седмица на кодирането цели да повиши обществения интерес към порграмирането. Тя насърчава европейци от всички възрасти и с всякакви възможности да демостифицират дигиталните умения и да осъществяват своите идеи чрез програмиране на компютърен код.

65000 обществени библиотеки в Европейския съюз – между тях и над 1000 български библиотеки – предоставят най-близката до всеки възможност за развитие на уменията извън формалното образование. Те вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до информационни и комуникационни технологии, оборудване и интернет. Предлагат и различни средства за подобряване на техните дигитални умения – от основните, като навигиране в уеб пространството, до бъдещите основни умения, свързани с кодиране и програмиране на роботи.

Много обществени библиотеки вече работят за повишаване на дигиталните умения в своите общности, но са необходими политики, които да ги подкрепят за разширяване на тази дейност за в бъдеще, информират от Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.

По време на Седмицата на програмирането Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора организира следните събития:

Семинари по програмиране с използване на робота Финч (Finch)
(групи от 10 деца, 6 – 8 години)
Обучител: Дилян Бакалски

 • BirdBrain17 октомври 2016 г. (понеделник), 11:00 ч.
  Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Детски отдел
 • 17 октомври 2016 г. (понеделник), 13:00 ч.
  Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Детски отдел
 • 19 октомври 2016 г. (сряда), 12:30 ч.
  Стара Загора, IV ОУ „Кирил Христов“ (с ученици от училището)
 • 19 октомври 2016 г. (сряда), 13:30 ч.
  Стара Загора, IV ОУ „Кирил Христов“ (с ученици от училището)
 • 20 октомври 2016 г. (четвъртък), 15:00 ч.
  Казанлък, Общинска библиотека „Искра“, Детски отдел
 • 21 октомври 2016 г. (петък), 17:30 ч.
  Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Детски отдел

Регионалната библиотека в Стара Загора притежава пет роботчета Финч. След приключването на Европейската седмица на компютърното програмиране ще бъдат обявени дати за семинари и ще бъдат сформирани нови групи, за да могат роботите да се ползват от желаещите деца и ученици.

Записване за участие: Дима Михайлова, имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., тел. 0884477152, Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

www.infoz.bg (по информация на Регионална библиотека "Захарий Княжески")