Цена - Искаме цената на есемесите да не зависи от използваните символи

Искаме цената на есемесите да не зависи от вида на използваните символи

Комисията за защита на потребителите влезе в преговори с мобилните оператори в България и поиска текстовите съобщения (SMS) да се таксуват еднакво, без разлика дали са написани на кирилица или с латински сиволи.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов среща с трите телекома, предлагащи мобилни телефонни услуги в България и Комисията за регулиране на съобщенията по повод различното тарифиране на SMS-ите на кирилица и на латиница и новите правила за роуминга след 15 юни 2017 г. Маргаритов посочи: „Мисля, че ще започнат разговори в режим на цивилизован диалог, ще преминем по всички теми. Дори и да има нелоялна търговска практика по отношение на по-скъпото таксуване на SMS-ите на кирилица, по-важният въпрос ще бъде да решим този проблем. Ние искаме гражданите да могат да пишат на родния си език, без това да е за сметка на цената, която плащат”.

Според мобилните оператори разликата в броя символи се дължи на технически стандарт, който е валиден за целия свят и който те използват.

„Сигурно има технически моменти, които трябва да бъдат изгладени, но за нас е недопустимо, не само като потребителска, а въобще като обществена институция, в държавата, в която тази азбука е създадена и на която пишат около 300 милиона души, ние да не можем да напишем едно нормално послание към своите близки” - коментира Маргаритов. И добави: „През 2007 г. българският език не беше официален в Европейския съюз, днес обаче е. Така, че не виждам защо и как в този случай трябва да се оправдаваме с технически причини. Така, както е било създадено преди време по този начин, така би могло със съвременния език на техниката да бъде променено и всички да сме равнопоставени. Това е едно разделение, което ни поставя в неизгодна позиция и ни удря по джоба” - каза Димитър Маргаритов в предаване на телевизия БиТВ.

Димитър Маргаритов припомни, че предстои произнасяне на европейския регулатор за това какви ще бъдат след отпадането на роуминга правилата при т.нар. безлимитни сегменти в пакетите на операторите, като безплатни минути, без ограничение за разговори с определени номера и т.н. Той посочи, че там най-вероятно ще има произнасяне за ограничение, след което трябва да се заплаща някаква сума. Мобилните оператори дават уверение, че на този етап поскъпване на разговорите не се предвижда. Въпреки това председателят на КЗП предупреди потребителите да не се предоверяват, ако трябва да подпишат допълнителни документи за влизането в сила на тези нови правила, защото никой не може да влоши досегашните условия по договорите им.

www.infoz.bg

На подобна тема