Он-лайн магазините се научават да спазват правилата и нарушенията са по-малко

Общият брой на нарушенията, които констатираме при нашите проверки, намалява с около 10% на годишна база. Това заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. В КЗП постъпват около 15 000 жалби годишно.

Тенденцията е броят им да нараства. „Това означава по-голяма активност на потребителите, които искат да защитят правата си, но също и нарастващо доверие в институцията. Хората виждат смисъл от това да подават жалби”, коментира Маргаритов.

Жалбите най-често са свързани с рекламации на дефектни телекомуникационни устройства, аудио-визуална техника и битови уреди. Статистиката за миналата година показва, че близо 70% от тях са решени в полза на потребителите.

Димитър Маргаритов - председател на Комисията за защита на потребителитеПо думите на Маргаритов и онлайн търговците са станали по-коректни. „Особено ясен спад на нарушенията се наблюдава в областта на онлайн търговията, където по последна статистика има намаление на нередностите с 37%. Първата причина за това е, че с развитието на този бизнес самите търговци се научават да спазват правилата. И другата е, че в резултат на контролната дейност, установяване на нарушения и налагането на санкции те вземат мерки и преустановяват нарушенията”, пояснява той.

Маргаритов посочва, че Комисията за защита на потребителите е провела активна кампания през лятото на 2015 г. Констатирани са разминавания в категоризацията, за които е информиран категоризиращият орган. При липса на категория пък обектите са били временно затваряни, макар че се наблюдава тенденция за намаляване на такива нарушения с около до 50%, подчертава ръководителят на ведомството.

„Проявихме и новаторство тази година -  направихме проверки в заведенията за качеството на спиртните напитки. Взехме и проби, които изпитахме в акредитирани лаборатории. Имаше констатирани случаи, при които въпреки че напитката не беше опасна за здравето, тя бе с по-малък градус или не съответстваше на изискванията за определен вид алкохол. Имаше и един особено драстичен случай, при който заловихме в заведение наливен алкохол в бидони, което е абсолютно забранено”, коментира Маргаритов.

online centerТой оценява провелите се през лятото приемни като изключително успешни, тъй като в тях потребителите не само са имали възможността да получат съдействие за конкретен възникнал проблем по време на почивката си, но и да получават информация за своите права. 

„Амбицията ни е да продължим с приемните и за зимния сезон. В неговото навечерие ще има една последваща проверка на обекти, при които през миналата година са установени нарушения. Важно е да проследим какво става на ски пистата, която затворихме миналия сезон в Чепеларе. Сега вече има нов нормативен акт с по-детайлни изисквания към скитрасетата, посочва Маргаритов в отговор на въпрос за предстоящото в контролната дейност на КЗП през новия зимен сезон. И допълва „Ще следим и нарастващото потребление за коледните и новогодишните празници - какви промоции се предоставят на хората, какви намаления се анонсират и дали са действителни, дали няма заблуждаващи рекламни послания, които да накарат хората да си купят нещо и после да съжаляват.”

Друга идея на Маргаритов е провеждане на кампания за превенция на нелоялните практики, насочени към хората от „третата възраст”. Съвместни екипи на КЗП и представители на съсловните организации ще извършват проверки, за да установят проблемите, с които най-често се сблъскват възрастните хора и какво може да се направи, за да не бъдат заблуждавани.

Телефон на потребителя
0700 111 22

Справка за подадените жалби
+359 (0) 2 9330565

Електронна форма за подаване на жалби и сигнали

Офис на КЗП в Стара Загора
ул. ”Цар Симеон Велики” № 108, ет. 9, тел. 042 638265

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Комисия за защита на потребителите)

Светът

Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич ще насрочи референдум за промяна на конституцията на Сърбия. Очаква се датата да е 16 януари 2022 г.

* * *
Избирателната комисия в Ирак обяви дългоочакваните окончателни резултати от парламентарните избори на 10 октомври, потвърждавайки победата на движението на шиитския лидер Моктада Садр, което става първа политическа сила в парламента

* * *
Правителството на Сърбия прие решение да ограничи административно цените на няколко основни хранителни продукти на нивото им от 15 ноември 2021 г. Става дума за цената на захарта на кристали, брашно тип 400, слънчогледово олио, свинско месо от бут, прясно мляко и други

* * *
Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини НАТО, че разполага значително количество военна техника близо до границите на страната му и предупреди, че ако се наложи, Русия може да отвърне на заплахите за сигурността си от страна на Запада и Украйна

* * *
Специален софтуер, базиран на технологии на изкуствен интелект, ще предупреждава федерални и регионални власти в Русия за предстоящи масови размирици и ще препоръчва действия за предотвратяването на ескалация

* * *
Русия обяви, че е извършила поредното успешно тестово изстрелване на своята хиперзвукова крилата ракета „Циркон“ – част от ново поколение оръжейни системи. Ракетата е била изстреляна от военния кораб „Адмирал Горшков“ в Бяло море и е поразила морска цел на повече от 400 км. САЩ, Китай и Северна Корея също участват в надпреварата за хиперзвукови ракети с голям обсег, които са по-трудни за засичане и прихващане. Те летят със скорост над 5 пъти по-висока от тази на звука (около 1800 метра в секунда) в горните слоеве на атмосферата

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker

На подобна тема