95 години от атентата в църквата „Света Неделя“ – най-големият терористичен акт в историята на България

Атентатът в църквата „Света Неделя“ е най-големият терористичен акт в историята на България. Извършен е на днешния ден – 16 април 1925 година – Велики четвъртък, от група дейци на военната организация на Българската комунистическа партия. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на убития два дни по-рано генерал Константин Георгиев от други дейци на комунистите.

atentat

Специалната цел на атентата е по време на опелото да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, начело с цар Борис III. При атентата са убити 134 души, а ранените са близо 500, като част от тях умират по-късно от раните си. Също така смъртта си намират и много цивилни, между които деца.

Това се казва в декларация на парламентарната група на партия ГЕРБ.

Уважаеми сънародници, нека днес, 95 години по-късно, на Велики четвъртък, се поклоним пред паметта на загиналите в този кървав терористичен погром, извършен от Българската комунистическа партия.

Нека два дни преди Възкресение Христово заявим, че днешна България завинаги е избрала своя демократичен и европейски път и никога няма да позволи реставрация на терористични и кървави режими!

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber