Румяна Бъчварова: Към момента няма информация за пряка заплаха за страната ни

Българските служби непрекъснато следят информацията от Брюксел, в непрекъснат контакт с партньорските служби се изясняват събитията. Това заяви на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Още в първите минути след получаване на информацията от Брюксел активирахме мерките, заложени в Националния план за противодействие на тероризма, добави още тя , съобщиха от пресцентъра на МВР.

Повишено е нивото на сигурност по всички национални транспортни обекти – летища, ж.п. гари, пристанища, както и на метростанциите в София. Със съдействието на Столичната община се проверяват и възлови обекти в столицата.

В МВР са разпоредени мерки за засилен граничен контрол. Извършват се стопроцентови проверки. В момента се провежда и специализирана полицейска операция, в хода на която е повишено полицейското присъствие и са засилени мерките за сигурност.

Румяна Бъчварова„Искам да уверя всички български граждани, че към момента няма информация за пряка заплаха за страната ни“ - подчерта министър Бъчварова. Тя допълни че въпреки това са задействани необходимите превантивни мерки, които предстои да бъдат утвърдени или допълнени на свиканото от вътрешния министър заседание на Националния оперативен щаб по сигурността и миграцията, в което ще вземе участие и министър-председателят Бойко Борисов.

„Информацията, с която разполагаме до момента, показва че става въпрос за изключително сериозна заплаха за европейската сигурност, за изключителна дързост на терористичен акт, извършен там, където мерките за сигурност и нивото на антитерористична готовност са най-високи в цяла Европа. Ситуацията е тревожна, опасността е висока за всички европейски държави. Политическият знак е категоричен – поразени са цели в непосредствена близост до Европейските институции, което приемаме като ясна провокация към европейската сигурност. Затова се чувстваме солидарни и отговорни да предприемем мерки, с които да гарантираме не само националната, но и общата европейска сигурност“ – допълни тя.

Във връзка със събитията от днешния ден, министър Румяна Бъчварова информира, че в късните часове тази вечер ще се проведе мащабно антитерористично учение в столицата. Тя поясни, че учението е планирано преди 2 месеца с цел проверка на готовността на реакция на държавните структури при извънредна ситуация. За съжаление, то съвпадна с днешната тъжна новина, но по думите й това съвпадение показва, че сме взели правилното решение. Вътрешният министър изрази надежда този факт да увери българските граждани, че държавата поддържа високо ниво на готовност за реакция. Бъчварова обясни, че в хода на учението ще има засилено полицейско присъствие и във връзка с гарантирането на сигурността на гражданите ще бъдат отцепвани районите, където са предвидени тактическите действия.

Работим активно в синхрон с всички държавни институции, за да отговорим на всички изисквания и готовност на държавата ни пред такива предизвикателства, беше категоричен вътрешният министър.

Изразявайки искрени съболезнования към близките на жертвите, министър Бъчварова припомни и за жертвите на атентатите от последните дни в Турция. Такива терористични атаки, за съжаление, ни карат да се чувстваме изключително обезпокоени, заяви тя и посочи, че в телефонен разговор с турския си колега двамата са обсъдили ситуацията в Европа и двустранните отношения.

infoz autor www.infoz.bg

На подобна тема