Петима са задържани след сделка за незаконно оръжие

Специализирана полицейска операция за пресичане на престъпна дейност, свързана с придобиване и незаконно притежание на оръжие, беше проведена на 11 юли 2015 г. на територията на общините Стара Загора и Казанлък от криминалисти в ОДМВР – Стара Загора и служители на РУ – Казанлък.

Непосредствено след осъществяването на сделка за продажба на незаконно оръжие са задържани пети лица, на възраст между 25 и 55 г. Едното лице е турски гражданин със статут на продължително пребиваващ м България. Двама са от Стара Загора, един от Казанлък и петият - от с. Горно Черковище.

makarovПри претърсване на лек автомобил „Опел Вектра”, управляване от 25-годишният старозагорец, е открит пистолет “Макаров”, кал. 9х18 мм, без идентификационен номер, с резба на цевта, пълнител за него и 1 шумозаглушител.

В “Тойота Рав 4”, управлявана от 47-годишния мъж от село Горно Черковище, е намерен и иззет още един пистолет “Макаров”, кал. 9х18 мм, без идентификационен номер, също с резба на цевта, пълнител за него и 1 шумозаглушител, а при извършения личен обиск на лицето е намерена и иззета сумата от 980 лв.

При извършено претърсване във вила, обитавана 55-годишен мъж от Казанлък, намираща се в землището на с. Горно Черковище, е намерен 1 пистолет “BLOW MINI MOD 2000”, кал. 8 мм. Извършено е претърсване и изземване и в съседна вила. Установно е, че тя е обособена като работилница, с намиращи се в нея настолна бормашина, ъглошлайф, мини фреза, шмиргел и множество металообработващи инструменти и детайли и е свързана със захранващ кабел за електрически ток с вилата, обитавана от 55-годишния мъж. Намерени са и са иззети: 13 цеви, различни по калибър и дължина, 1 огнепроводен шнур, с дължина 143 см, 4 боеприпаси калибър 9х18 мм, 1 боеприпас, кал. 5х45 мм, 3 възвратни пружини, 10 кръгли гумени шайби с отвор в средата.

Лицата са задържани за срок до 24 часа в Първо РУ – Стара Загора и в РУ – Казанлък. Срещу трима от тях са образувани досъдебни производства за извършени престъпления по чл.339, ал.1 от НК. Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава.

С постановление на Районна прокуратура - Стара Загора за 72 часа е задържан Юксел Е., турски гражданин със статут на продължително пребиваващ в България. Той е привлечен като обвиняем за незаконно държане на оръжие (престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК).

Районна прокуратура-Казанлък е привлякла като обвиняем също за незаконно държане на огнестрелно оръжие Кольо К., на 47 г., задържан е за 72 часа.

Образувано е и досъдебно производство от Районна прокуратура - Казанлък срещу Румян Т., на 56 г., от гр. Казанлък, за престъпление чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс (за незаконно държане на оръжие).

Под ръководството на прокуратурите продължават активните процесуално-следствени действия, разпитват се свидетели, назначени са балистични експертиза.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на ОДМВР - Стара Загора)

На подобна тема