Правителството подпомага културнити институте допълнително с 5 милиона лева

▶ Правителството подпомага културните институти допълнително с 5 милиона лева (ВИДЕО)

Още 5 милиона лева за дейности в областта на културата ще бъдат предоставени от правителството. От тези пари по 500 000 лева са предвидени за различни театрални постановки, за музикални спектакли, за танцови представления и за проекти в областта на визуалните изкуства. С други 800 000 лева ще бъдат отпуснати по-късно по програма за разпространение на произведенията.


boil banov

Това обяви министърът на културата Боил Банов. Към малките авторски кина и към цирка ще бъдат насочени 1,5 милиона лева, а 700 000 лева са определени за малки грантове, свързани с отделни артисти. Целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет, обясни министърът.

Разпределението на парите започва от утре. Министърът на културата Боил Банов уточни, че извън тези суми фонд „Култура“ има 1,9 милиона лева за проекти и програми, голяма част от които вече са стартирали.

Министърът анонсира и програма с финансиране от Норвегия, която на два пъти разпределя над 7 млн. лева за свободни артисти. Ще има и нови мерки за подпомагане на културния сектор в страната, добави Банов.

Отварят музеи, галерии, библиотеки – при спазване на всички мерки за безопасност, добави той. Киносалоните също ще могат да работят, разрешават се и културни събития – но при най много 30% заетост на местата в залите, в които се организират, като това е регламентирано чрез заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от днес.

 

Пресконференция на министъра на културата Боил Банов

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема