В Стара Загора се проведе работна среща за превенция и мерки срещу разпространението на новия коронавирус

В Стара Загора се проведе работна среща за превенция и мерки срещу разпространението на новия коронавирус

Работна среща, свързана с превенция и мерки срещу разпространението на новия коронавирус 2019-nCoV в България, се проведе в Регионална здравна инспекция – Стара Загора. В нея участваха представители на здравни заведения и структури, общини и областният управител Гергана Микова.

На срещата беше обсъдена и готовността на институциите и здравните заведения за реакция при евентуално установяване на заболели от вируса в Старозагорска област. Д-р Златина Нанева, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), посочи, че институциите в областта са подготвени и уведомени за мерките, които трябва да предприемат незабавно при съмнения за заболяването. Брошури с информация за самия вирус и начините за превенция са поставени на входовете на лечебните заведения, в здравните, държавните и общинските институции, в хотели и на други места. Следят се стриктно случаите на хора, които пристигат от държави от Азия или са били в контакт с такива. От Регионалната здравна инспекция отново напомнят, че хората, които са били в Китай или други рискови райони, и в срок от 14 дни след завръщането си се почувстват неразположени, трябва да потърсят незабавно медицинска помощ.

За коронавируса 2019-nCoV няма ваксина. Грипните ваксини не защитават от него. Установено е, че той е много устойчив, разпространява се бързо, болестта е силно заразна. Смъртността от заболяването е около 2%. При епидемиите от вируси с подобни характеристики през 2003 г. и през 2010 г. процентът на смъртност е бил по-висок – около 10, но този факт в никакъв случай не е успокоителен. Сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт.

По данни на Световната здравна организация до 5 февруари 2020 г. (включително) броят на болните от новия коронавирус в света е 28 284. От тях 28 225 са в страни от Азия. Броят на смъртните случаи е 565, като 564 са в Китай и 1 – във Филипините. Досега, освен в държави от азиатския континент, случаи на болестта са констатирани в САЩ, Канада, Австралия и няколко страни от Европа – Германия, Италия, Швеция, Франция и др. В момента 56 милиона души в Китай са под карантина с цел ограничаване на разпространението на вируса.

Учени от Китай смятат, че пикът на заболяването ще продължи още 2 – 3 седмици. Според българските епидемиолози рискът за разпространението му в България към този момент е умерен.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24