Мутация в британския вариант на коронавируса, която е типична за бразилския, е установена в България

При проведено от Националния център по заразни и паразитни болести целогеномно секвениране от най-ново поколение на SARS-CoV-2 на клинични проби от страната, за първи път в България е установена мутация от особено значение K417T в британския вариант на вируса. Тази мутация е типична за бразилския вариант на коронавируса, като тя не е по-опасна, но е по-заразна.

szo

Клиничната проба е взета от мъж във възрастовата група 80 - 90 години, потвърден като случай на ковид-19 през последната седмица на април 2021 г. Поради тежкото протичане на заболяването, необходимостта от дихателна реанимация и интензивно лечение, мъжът е бил хоспитализиран и е починал.

Смята се, че мутацията обуславя по-здраво свързване на вируса към клетките в човешкия организъм. Резултати от изследвания показват, че мутацията K417T може да намали потенциала на вирус неутрализиращите антитела при ваксинирани срещу SARS-CoV-2 или естествено заразени и преболедували лица, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Националният център по заразни и паразитни болести наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение и по-тежко протичане, които са от съществено значение за общественото здраве.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема