дарители музей

Отличиха дарители на старозагорския музей

На Международния ден на музеите – 18 май, Регионален исторически музей – Стара Загора връчи свидетелства на дарителите на музея за 2019 и 2020 г., които са спомогнали за обогатяването на музейните колекции. Сред ценните експонатите са книги, снимки, документи, облекло и вещи от традиционния селски бит, както и банкноти от средата на ХХ век. Сред новите придобивки в експозицията на музея е и арменски комплект сребърни прибори за подправки от начало на ХХ век.

Чрез дарение в колекцията на музея влиза и арменска дамска чантичка от сребърна тел, която е от същия период.

Свидетелствата бяха връчени от зам.-кмета по „Култура, туризъм и младежки дейности“ Милена Желева, която благодари на служителите на музея за техния професионализъм и всеотдайна работа.

Тя присъства и на откриването на гостуващата изложба „Варна – царицата на Черно море“ на Етнографски музей-Варна. Тя е експонирана на IV експозиционно ниво в Регионален исторически музей – Стара Загора. Изложбата е посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град през 1921 г. Чрез текстове, снимки и оригинални експонати (бански костюми и плажни принадлежности, модни аксесоари и рокли за морето) е представено развитието на Варна като модерен европейски и курортен град през първата половина на ХХ век.

muzey 02

www.infoz.bg  www.infoz.bg