Изложбата „Нумизматичен салон 2021“ представя характерни златни монети през вековете

„Златото през вековете“ е темата на тазгодишния „Нумизматичен салон 2021“, който ще се открие на 7 декември (вторник) 2021 г. от 17:30 часа в Малка изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора. Изложбата е камерна и представя акценти от златната нумизматична колекция на музея. Най-ранната монета в изложбата е ауреус на Нерон.

moneti muzey

Ауреус (от латинското наименование за злато) е златна монета в Римската империя, която се равнява на 25 сребърни монети (денари).

През 309 г. император Константин I Велики въвежда в обращение солида, който заменя ауреуса като стандартна златна монета. В изложбата са показани 3 солида на Тиберий II Константин (574 – 582 г.); Константин VII и Роман II (920 – 945 г.); Константин VII и Роман и Христофор Лакапини, както и два тремиса (подразделения на солида) на Лъв I и съпругата му Елия Верина.

От X в. наименованието на златната монета е хистаменон номизма, а от XI в. хиперперон. В музея в Стара Загора се съхранява съкровище от 8 хиперперона на Алексий I Комнин и Мануил I Комнин, открити в землището на с. Съединение, община Братя Даскалови, изложени в постоянната експозиция.

В периода след 1284 г. широко използвани за търговски разплащания в цяла Европа до началото на Първата световна война са били дукатите (златни монети) на Венеция. През периода на османското робство в България циркулират златни османски, руски и западноевропейски монети. В изложбата са показани дукат на Белгийската конфедерация (Нидерландия) от 1758 г., сечен в Утрехт и флорин с името на унгарския крал Людовик I Анжуйски 1342 – 1352 г., с емблемата на Флоренция, цвят на лилия.

Първата златна монета, отсечена в България след Освобождението са 10 лева от 1894 г. с лика на Фердинанд I. Ние експонираме първата златна монета от периода, когато България става Народна република. Отсечена е през 1965 г. във връзка с отбелязването на 1100 годишнината на славянската писменост с ликовете на светите братя Кирил и Методий, обяснява д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел „Нумизматика“ в Регионален исторически музей – Стара Загора.

Макар и камерна, изложбата „Нумизматичен салон 2021“ представя характерни златни монети през вековете.

Събитието ще се проведе при спазването на всички противоепидемични мерки!

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber