Мариана Геренова поема ръководството на производствените активи на AES в България

Мариана Геренова поема поста на Комплексен Ръководител за всички производствени активи на AES България от 1 август 2021 г. Тя ще отговаря за оперативната дейност на ТЕЦ AES Гълъбово, съоръжението за депониране на отпадъци и вятърния парк „Свети Никола“. Мариана Геренова има 30-годишен опит в енергийния сектор, 15 от които в AES.

Mariana Gerenova

Тя е един от първите служители, включили се в проекта AES Гълъбово през 2007. Мариана Геренова има магистърска степен по „Топлоенергетика и ядрена енергетика“ от Техническия университет в София. Тя има и допълнителни квалификации в Бранденбургския технологичен университет, Корейската електроенергийна корпорация и Корейската агенция за международно сътрудничество, и Darden School of Business, Университет на Вирджиния.

През 2008 г. Мариана Геренова оглавява отдел „Въглищно и варовиково стопанство“ на ТЕЦ AES Гълъбово, а от февруари 2012 г. до януари 2020 г. отговаря за отдел „Инженеринг“. От началото на 2020 г. Мариана Геренова поема ръководната позиция на мениджър „Оптимизация и управление на активи“ за Евразия на AES.

„За мен е огромна чест и отговорност да отговарям за работата на най-модерната въглищна централа и най-големия вятърен парк в страната. За България въглищната енергетика има важно значение, тъй като производството на електроенергия от въглища представлява над 40% от общия микс. Комплексът „Марица Изток“ е изключително важен, защото гарантира сигурността на енергийните доставки и има съществена роля за гарантиране на стабилността и енергийната независимост на страната. Горди сме и с нашия вятърен парк „Свети Никола“, който подпомага изпълнението на ангажиментите на страната ни пред Европейския съюз за дял на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс. Той е и в основата на Интегрираната система за ранно предупреждение за защита на птиците в района на Каварна, която отговаря на европейските изисквания за опазване на дивите птици“, коментира Мариана Геренова.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24