Старозагорско училище е победител в конкурса „Глобално училище“

Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора е отличено в инициативата на Българската платформа за международно развитие в конкурса през тази година. Наградата „Глобално училище“ е учредена през 2015 г. Конкурсът е отворен за всички училища в България.

Неговата цел е да отличи учебни заведения, които имат съществуващи добри практики в областта на глобалното образование и които планират конкретни бъдещи инициативи в подкрепа на изпълнението на Целите за устойчиво развитие.

globalno uchilishte

Призът „Глобално училище“ 2021 и призът „Глобално училище в действие“ 2021 ще бъдат връчени по време на официална церемония в рамките на Деветата национална конференция за глобално образование „Образование за глобално гражданство в условията на ковид. Общи хоризонти – различни реалности“, която ще се проведе на 11 и 12 септември 2021 г. в София.

Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора е глобално училище – едно от петте български училища, победители в шестия ежегоден конкурс „Глобално училище“ на Българската платформа за международно развитие за училища с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани. Отличените учебни заведения са избрани след оценка на техните кандидатури от комисия с представители на Министерството на образованието и науката и работната групата по глобално образование в рамките на Българската платформа за международно развитие.

Създадена през 2020 г., гимназията дава редица възможности за учениците, които имат интерес в ИТ сферата. В училището се подготвят специалисти за най-иновативните, перспективни и търсени професии, съобразно специален учебен план, допълнителни обучения, възможности за стаж, международни проекти, както и менторски програми с практическа насоченост. Иновативното обучение в Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи предлага интензивна езикова подготовка, партньорство с айти бизнеса и гарантирана реализация. Проектът, който ще се изпълнява по инициативата на Българската платформа за международно развитие, ще даде на нашите ученици един различен, глобален поглед и ще помогне в тяхното изграждане като активни граждани на нашето общество не само в рамките на град Стара Загора, но и национално ниво.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg