„Насекомо“ прави опит да успокои хората, живеещи близо до предприятието

Биотехнологичната компания „Насекомо“ изгражда край софийското село Лозен демонстрационен производствен център за високопротеиново брашно от ларви на насекоми. Компанията кани жителите на селото да се запознаят с производствения процес в Дни на отворените врати на 19 и 20 ноември – петък и събота. Посещенията се организират по групи, заради ограниченията, свързани с ковид. И в двата дни времето за посещения е от 13.00, 15.00 и 17.00 часа.

hrana nasekomo

Демо производственият център край село Лозен ще привлича чуждестранни инвестиции чрез демонстрация на иновативните технологии, създадени в България за по-ефективен производствен процес. В базата ще се осъществява производство в малък мащаб, а целта му е да се представят създадените от компанията автоматизирани решения за отглеждане на насекоми. Тя ще представлява умален модел на фабриката, която ще бъде построена в Източна България през 2023 г., съобщават от компанията.

Преди двайсетина дена жители на Лозен организираха протест срещу фермата за ларви. Кампания се води и чрез медиите и в социалните мрежи. Хората се притесняват, че дейността ще бъде свързана с неприятна миризма и че ще се увеличи и популацията на мухи. Фермата за ларви на „Насекомо“ доскоро функционираше в Елин Пелин и постоянно беше обект на протести и недоволство от местните жители. В резултат на общественото напрежение беше взето решение за преместване на производството. Във фермата ще се произвежда протеини и други продукти от черна муха войник (Hermetia illucens). Те се използват за храна на домашни любимци и на риби.

В началото на ноември 2021 г. министърът на околната среда и водите Асен Личев възобнови процедура за преразглеждане на решението за издаване на становище на РИОСВ – София за дейността на пилотна ферма за насекоми в района на софийското село, след като беше сезиран за недоволството на хората срещу плановете за изграждане на фермата. Асен Личев уведоми с писмо Омбудсмана на Република България за предприетите от министерството действия по повод поисканата цялостна проверка на проекта за изграждане на фермата за насекоми край село Лозен.

nasekomoОт предприятието заявяват, че производството им не влияе върху околната среда, нито върху населението. Обясняват, че в Европа фермите за протеини от насекоми се намират в гъсто населени места, на няколкостотин метра от най-близките къщи. Подобна фабрика, например, работи в центъра на Лондон, както и в други европейски градове, заявяват от предприятието.

Наскоро компанията показа пред журналисти процеса на производство и как ще го управлява, запазвайки качеството на живот на жителите в близкото село Лозен. От „Насекомо“ уверяват, че производството им е 100% чисто и безотпадно и ще се осъществява в затворена и строго контролирана среда, а климатичната система ще е като в най-добрите болници.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg