Държавата ще стимулира финансово ваксинацията на пенсионерите

От 1 януари стартира програма, с която ще стимулираме пенсионерите да се ваксинират. Ще осигурим по 75 лева добавка към пенсиите на всеки, който реши да се ваксинира и за всеки, който вече се е ваксинирал с 3 дози. Това заяви премиерът Кирил Петков. Разчетите показват, че ако през януари се ваксинират 300 000 българи над 65 г., това чувствително ще облекчи болниците.

kiril petkov

Икономическият стимул предвижда еднократна добавка в размер на 75 лева за всеки пенсионер, който вече има приключен цикъл на ваксинация от две, плюс бустерна доза. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия. Парична добавка ще има и за всички пенсионери, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето и на третата, бустерна доза.

Целта е да няма толкова хора, които умират от ковид, да има максимално облекчение на болниците и да защитим нашите най-възрастни хора в риск, затова започнахме агресивна кампания, за да информираме гражданите за всичките неверни митове, свързани с ваксините.

България продължава да бъде най-ниско ваксинираната държава в Европа, ако този процес се запази, има опасност да се превърне в ковид дестинация, да се намалят приходите от туризъм, за бизнеса като цяло и децата да си останат вкъщи – коментира още Кирил Петков. Той добави, че ваксинацията е доброволна мярка, но от индивидуалните решения зависи състоянието на обществото.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема