Какво трябва да знаем при избора на кафе машина?

Когато стане въпрос за кафе, съвременните варианти на напитката са наистина много. Докато някои го обичат черно и много силно, други предпочитат да има пухкава пяна, трети добавят различни есенции и т.н. Общото между почитателите на кафето е, че почти всички го обичат горещо. Добре приготвеното кафе притежава силата да ни зареди с енергия и да внесе усещане за уют.

Остава въпросът дали да изберем ръчна кафе машина, кафе автомат, еспресо машина, машина за филтърно кафе или друг вариант, съобразно нашите предпочитания и възможности. За да направим подходящ избор, добре е на научим малко повече за възможностите, които предлагат различните видове машини.

kafemashina

Кафе автомат – кафе на бутон разстояние

Кафе автоматите осигуряват бързо перфектната напитка и имат достатъчно възможности за избор на интензивност, гъстота и др.

Ако вече сте решили, че напитка от кафе автомат отговаря на вкуса ви, трябва да отчетете следното:

 • за колко време машината приготвя кафето;
 • какъв е типът на мелачката – метална или керамична;
 • на какво кафе ще разчитате за извличане на максималния му вкус;
 • каква ще бъде честотата на използване;
 • каква е гаранцията и условията за доставка и поддръжка.

Еспресо машина – кафе с много възможности

Далеч повече изисквания задоволяват обаче еспресо машините. Ръчна, автоматична или полуавтоматична, еспресо машината има повече свобода за експериментиране, като се започне от вида на кафените зърна и се достигне до интензивността на получената напитка.

От изобретяването на еспресо машините в Италия през втората половина на XIX в. до днес, вече усъвършенстваните кафе машини правят достъпно удоволствието да пием еспресо и у дома, а не само в кафенета.

Горещата вода в еспресо машините се изпомпва при високо налягане през фино смлени зърна кафе за извличане на техния най-добър аромат и вкус. Налягането позволява и да се образува мека пяна, която не е възможно да се получи по друг начин.

Понеже еспресо машините са различни, когато търсите подходящата за вас, вземете под внимание следното:

 • по-високото налягане означава по-концентрирано кафе. Настройка 8 - 9 бара е идеален вариант;
 • обем на водния резервоар 1,5 - 1,8 литра е достатъчен за кафе, предназначено за повече хора;
 • в зависимост от модела, може да избирате различни настройки за температура, смилане на зърната, наситеност на вкуса и др., както и автоматично почистване, подобрен дисплей, воден филтър и още полезни функции;
 • наличието на система за разпенване на мляко дава възможност за експериментиране с различни варианти за капучино и кафе;
 • уред от неръждаема стомана и керамични материали осигурява по-ефективно функциониране на мелачката.

Най-популярният модел е автоматичната еспресо машина, защото предлага голям набор от функции. Ако искате да използвате смляно кафе, вариант е ръчната кафе машина, а още по-удобна е машината с капсули.

Машина за филтърно кафе

Ако сте любители на класическото черно кафе, такава машина е подходящ избор. В нея кафето се приготвя след преминаване на горещата вода под ниско налягане за по-дълго време през по-едро смляно кафе и прецеждане през филтъра.

Машините за филтърно кафе:

 • нямат вградена мелачка.

Това налага закупуването на смляно кафе или използване на отделна кафемелачка.

 • не притежават млечни решения.

Поради това, по желание в кафето може да се добави мляко допълнително.

coffee mashina

Кафе машини тип гейзер

Това всъщност е проста и удобна кафеварка, като има модели за котлон и електрически. Особено практична е електрическата, която се изключва автоматично, след като напитката е готова. В нея в специален съд се напълва първо вода до определена граница, а после смляното кафе се изсипва в отделение с филтър. Сгорещената вода минава като гейзер през кафето и готовата напитка се събира в най-горното отделение.

Предимствата на такива машини са:

 • кафето е готово за много кратко време;
 • някои модели могат да приготвят капучино, горещ шоколад и лате;
 • с едно зареждане се осигуряват до 6 чаши кафе;
 • готовата напитка остава гореща дълго време;
 • уредът притежава топлоустойчива дръжка и таймер;
 • с машината могат да се приготвят и билкови чайове;
 • измиването на стоманената кафеварка може да стане в съдомиялна машина.

Кафе машина с капсули

В последните години кафе капсулите са особено популярни, защото запазват аромата и вкуса на кафето, за разлика от това в пакетчетата.

Кафе машините с капсули предлагат кафе, което е:

 • с точни съставки;
 • бързо приготвено;
 • без утайка.

Също така, тези машини са компактни и удобни за ползване в забързаното ежедневие. Повечето хора предпочитат прясно приготвена напитка от еспресо машина, но въпреки по-високата цена, капсулите също имат почитатели заради разнообразието на вкусове в тях, лесното приготвяне и качеството.

Различните начини да получите своето кафе само доказват колко голямо е значението на тази напитка в ежедневието ни. Имате възможност да смелите кафените зърна и да си приготвите кафето сами, да използвате автоматична еспресо машина, а защо не и готова капсула. В зависимост от сорта кафе и начина на приготвянето му, вкусът и ароматът може да са различни, а експериментирайки, ще решите към кое кафе да насочите вашето внимание.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24