Кафето поскъпва - какви са причините?

В цял свят, а вече и в България, се наблюдава увеличение в цената на някои от основните марки кафе. Цената на суровината е в основата на това поскъпване и тенденцията се очаква да продължи. С над 50% е поскъпнало за година зеленото кафе или суровината за най-разпространения в България сорт кафе Робуста.

За същия период (01.03.2016 – 01.03.2017 г.) цената на зеленото кафе сорт Арабика се е увеличила с над 26%.

Причината за това са рекордно слаби реколти в няколко от най-големите страни производителки, следствие от сериозни глобални изменения в климата. Наблюдава се затопляне на климата точно в регионите, в които се отглежда кафе или в така наречения Кафеен пояс – между тропика на Рака и тропика на Козирога. Тези територии, които са подходящи за отглеждане на кафе са сравнително тесни, а е необходима и надморска височина от около 600 –  2200 метра за Арабика и 0 – 800 метра за Робуста. Това осигурява необходимите на кафето горещи дни и хладни нощи. С промяната на климата, обаче, нощите се затоплят и това стеснява площите, подходящи за отглеждане на кафе.

Според анализаторите на сектора с изменението на климата ще трябва да се изменят и областите, в които се отглежда кафе като в момента се правят инвестиции да се създаде добив доста по-далеч от Екватора. Дали ще са успешни тези начинания и кога, все още не е сигурно.

Поради проблеми с реколтата и недостиг на суровина за първи път в историята си Бразилия – най-големият производител и износител на кафе в света, се изправи пред необходимостта да внася кафе. С внесеното количество страната искаше да задоволи вътрешното си търсене. Това обаче доведе до протести на производителите и засега вносът е спрян. Заради сушата в районите, където се отглежда кафе в Бразилия, реколтата от сорта Робуста е малка. Явлението не е от скоро и вече е увредило голяма част от кафените дървета в региона. Голяма част от фермерите се опасяват за препитанието си и вече са подменили кафените растения с пиперови, което прави бъдещето на сорта още по-неясно.

Покачват се и цените на Робуста кафето във Виетнам – другият голям производител и достигат рекордни нива от 5 години насам. Във Виетнам се изменя продължителността и интензитета на дъждовния сезон и се очакват с 20% по-малки добиви. Обикновено дъждовният сезон в страната свършва в началото на Октомври, сега продължава до Декември. Проблем там са и застаряващите кафени дървета, но ако сезоните продължат да вредят на реколтата, фермерите ще се преориентират и няма да ги подменят с кафе. Обилните дъждове и наводнения влошиха качеството и на добитата вече реколта.

Coffee Prices 1

Coffee Prices 2

Повече данни и информация:

https://www.fastcoexist.com/3034411/the-future-of-coffee-looks-bitter-and-pricey-courtesy-of-climate-change
http://www.businessinsider.com/sam-lewontin-future-coffee-global-warming-climate-change-2016-6
https://www.investing.com/commodities/us-coffee-c-historical-data
https://www.investing.com/commodities/london-coffee-historical-data
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-02-22/brazil-suspends-coffee-imports-amid-opposition-from-farmers
http://www.economiccalendar.com/2017/03/21/vietnamese-coffee-prices-hit-five-year-high/
http://coffee.wikia.com/wiki/Arabica

 

www.infoz.bg (По информация на infograffiti.info)