ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД обявява за продажба акциите си в ПФК „Берое“

В съответствие с политиката на правителството за оптимизиране на разходите на държавните енергийни дружества, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД обявява за продажба 100% от акциите на „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД. В момента централата е собственик на футболния клуб.

beroe logo

Това е несвойствена за нея дейност, особено в контекста на дълбоката криза с енергийните цени, която налага необходимост от по-ефективно управление на компаниите в системата. Това е написано в публикация на сайта на Професионален футболен клуб „Берое“.

Бъдещите инвеститори във футболния клуб ще бъдат класирани според най-високата цена, предложена от тях. Заинтересованите лица могат да заявяват интерес на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. в срок до 9 януари 2022 г., се казва още в съобщението.

ТЕЦ „Марица Изток 2“ притежава всички акции на едноличното акционерно дружество, управляващо футболния клуб. Те са 5 480 000 броя, поименни обикновени, всяка с номинал от 1 лев.

В края на 2021 г. дружеството на клуба осъществява дейността си чрез екип от около 80 души. През последните три години „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД има приходи между 6,2 и 8 млн. лева за всяка от годините, но завършва със счетоводна загуба, като тя е с най-голям размер през последно отчетената счетоводна година (2020 г.) и е близо 1,6 млн. лева.


След като стана ясно намерението да бъде спряно финансирането на „Берое“, феновете на старозагорския футболен клуб изпратиха писмо до министъра на енергетиката Александър Николов, министър-председателя Кирил Петков и депутатите, избрани от Старозагорски район. При отказ от диалог от страна на Александър Николов феновете заявяват, че са готови да предприемат драстични мерки „в защита на любимия клуб от безпрецедентната атака, подета срещу него“.


До Александър Николов, министър на енергетиката

Копие до Кирил Петков, министър-председател

Копие до депутатите от 27-и многомандатен избирателен район Стара Загора:

Радослав Рибарски,

Атанас Михнев,

Радослав Василев,

Красимир Вълчев,

Маноил Манев,

Илиана Жекова,

Момчил Ненов,

Тихомир Тенев,

Халил Летифов,

Атанас Славов,

Искра Михайлова

Уважаеми г-н Николов,

Първо бихме искали да Ви поздравим с високия пост, който отскоро заемате и да Ви пожелаем успехи в нелекия път, който Ви предстои. Ако съдим, обаче, от първата Ви крачка, то изгледите не са особено обещаващи. Напротив – класически фалстарт. Със сигурност осъзнавате, че ПФК „Берое“ не е най-големият проблем на българската енергетика и спестените средства в размер на 300 – 400 хил. лева месечно няма да доведат до по-ниски сметки за електрическа енергия в домакинствата. Прибързаните Ви, необмислени и крайни действия са нищо повече от откровен опит да унищожите един от символите на Стара Загора, замаскирайки този ход зад общи фрази като „обществена полза“, „откритост“, „нов подход“, „икономическа необоснованост“, „прозрачност“ и още куп клишета, с които политиците ни облъчвате вече над 32 години.

Няма как да не сте наясно, че незабавното спиране на финансовия поток от едноличния собственик ТЕЦ „Марица Изток 2“ към ПФК „Берое“ ще доведе до колапс не само за мъжкия отбор, но и на всички гарнитури от Академията на клуба. Ще доведе до буквално разбиване на състава, до разтрогване на договори от страна на играчи по вина на клуба, съдебни дела и санкции, което впоследствие би утежнило преговорите с евентуални нови собственици. По никакъв начин не оспорваме решението Ви държавата да се оттегли от финансирането на спортния клуб по същество, тъй като това е Ваше право, виждане и подход, който смятате за адекватен и аргументиран, „особено в контекста на дълбоката криза с енергийните цени, която налага необходимост от по-ефективно управление на компаниите в системата“, както се посочва в съобщението за продажба на акциите в сайта на клуба. Напълно неприемлив е начинът, по който разпореждането е това да се случи – „от днес за утре“, и последствията от непремереното действие няма да са незначителни.

Уважаеми дами и господа народни представители от старозагорски регион, приемайки факта, че сте избрани от 7 различни формации, всяка от които със своите специфики в политическата си дейност и концепция, се обръщаме към Вас с напомнянето, че едва ли са много събитията, инициативите и процесите, които бихте могли да приемете като обща – Старозагорска, кауза. Смятаме, че не е нужно да Ви представяме какво всъщност значи „Берое“ за Стара Загора и региона.

Уважаеми г-н министър, настояваме финансирането на ТЕЦ „Марица Изток 2“ към „Берое“ и свързаното с това изпълнение на подписаните договорни отношения с играчи, треньори, служители, агенти, мениджърски агенции, хотели, доставчици, охрана и др. да продължи до края на настоящия състезателен сезон – 31.05.2022 г. Настояваме към тази дата клубът да бъде с нулеви задължения, както бе заварен от ТЕЦ „Марица Изток 2“ при придобиването на собствеността преди 10 години. След края на сезона нека се пристъпи и към прехвърляне на акциите на клуба на нов собственик, който в периода дотогава ще има достатъчно време за одит, анализи, финансов план, сформиране на екип и пр.

Уважаеми г-н министър, склонни сме, все пак, да отдадем Вашите действия на липсата на опит или на влияния от странични фактори, за които „Берое“ винаги е бил трън в...петата. Вярваме, че разумът ще надделее и в тази връзка най-учтиво Ви каним на среща в Стара Загора, на която ще присъстват представители на феновете, общинското ръководство, което вече пое ангажимент да съдейства в търсенето на финансиране и нов собственик, който да поеме управлението след горепосочената дата 31.05.2022 г. Гарантираме Ви, че тя ще протече в градивен, позитивен и ползотворен тон. Очакваме Ви на 28.12.2021 г. от 16:00 часа в сградата на Община Стара Загора. Ако решите да не ни удостоите с отговор, което бихме приели за отказ от конструктивен диалог, то запазваме правото си да предприемем по-драстични мерки в защита на любимия ни клуб от безпрецедентната атака, подета срещу него.

Весели празници!

Само „Берое“!

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg