Национален протест на строителния бранш в София и в цялата страна

Работещи в пътното строителство започват национален протест и блокиране на София. Началото на акциите е на 27 юли 2022 г., сряда. От 9 часа започва протестът пред Народното събрание и ще бъде целодневен. Още 20 точки в страната ще бъдат блокирани за един час, съобщи инж. Лорета Димитрова – главен секретар на Българска браншова камара „Пътища“. „Част от правителството и част от управляващото мнозинство на практика саботират строителството на пътища в България.

protest patishta

Особено през последните 7 месеца, държавата остана без визия за каквото и да е развитие на инфраструктурата“, заявяват от ръководството на браншовата камара. Неплатената сума до момента е 720 млн. лева и при 270 пътни отсечки в момента работата е спряна. 3000 километра стоят без върху тях да се извършват никакви дейности и се рушат.

Протестът на бранша в момента не си поставя за цел единствено да се получат неизплатените суми към строителните фирми. Ако Народното събрание не промени решението си от 20 април, след два месеца България ще се окаже единствената съвременна държава в света, която няма да има поддръжка на своите пътища.

Застрашени са дейностите по зимното поддържане, чиято подготовка трябва да започне през лятото. Освен това забавянето на плащането ще доведе до лихви и неустойки за близо 150 млн. лева. От Българска браншова камара „Пътища“ искат спешно правомощията за делегиране на дейностите да се върнат от междуведомствената работна група към Министерски съвет на компетентните институции – Агенция „Пътна инфраструктура“ и Дирекция за национален строителен контрол.

Националният протест на строителния бранш ще се проведе на 27, 28 и 29 юли 2022 г. в София и на територията на цялата страна.

 

Протести на работниците от строителния бранш на 27.07.2022 – Google My Maps

protest 27 07 2022 copy

patishta 01

patishta 02

patishta 03

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg