Успехът и провалът. Философска закуска

На 1 септември (петък), от 10 часа, за първи път в Стара Загора ще се проведе Философска закуска – иновативен формат за стимулиране на четенето и разсъждаването. Събитието е предназначено за деца от 8 до 12 години и е вдъхновено от едноименната поредица на Брижит Лабе и Мишел Пюеш (изд. „Точица“). Тема на неформалната дискусия е „Успехът и провалът“.

uspehat i provalat

Книгата „Успехът и провалът“ дава отговори на редица въпроси, вълнуващи малки и големи: Какво значи да бъдеш „успял“ и винаги ли това те прави щастлив? Може ли успехът да те главозамае и да те откъсне от приятелите ти? Добра идея ли е да не опитваш нищо – и така да не познаваш вкуса нито на успеха, нито на провала?

Входът е свободен, но регистрацията е задължителна, уточняват организаторите.


За поредицата:

„Философски закуски“ на Брижит Лабе и Мишел Пюеш провокират децата да се замислят върху основни въпроси, касаещи разбирането им за света и за себе си. Чрез примери от ежедневни ситуации, авторите навлизат в дълбочина по теми като: „Как може да се избегне насилието?“, „Неуважение ли е да не харесаш яхнията на леля си?“, „Скучна ли е демокрацията?“, „Трябва ли човек да се променя, за да има приятели?“, „Как да разберем какви сме всъщност?“ Подходът на авторите изключва назидателния тон и представя различни гледни точки, като подтиква малките мислители да обсъждат темите и сами да намерят правилния път.


За организаторите:

„Книжарница в куфар“ е пътуващ дом на книги, музика и срещи! Това е проект, който се помещава в куфар. Съдържа книги на различни теми и се занимава с организиране на срещи с обсъждания. Книжарница в Куфар кани автори, преводачи и издателства, които казват важни неща по темите за дом, емиграция, пътуване, адаптация, връзка между хората и среща с Другия. Книжарница в куфар е мечта. Пътешествие в чужди светове. Пространство, пълно с истории.

Philosofska zakuska

„Детски книги“ е неправителствена организация, ангажирана с насърчаване на четенето и повишаване на функционалната грамотност на младите хора. От 2012 г. насам фондацията организира литературни кампании, гостува в учебни заведения и предлага експертни препоръки на родители, педагози и библиотекари. Под шапката на „Детски книги“ е „Бисерче вълшебно“ – първата награда за детска литература в страната, чието жури са самите деца. От 2022 г. организацията присъжда и отличието „Хвърчащите хора“ на учители и библиотекари, които работят сърцато, активно и последователно за едно по-четящо поколение. Тя има свой подкаст („На нов ред“) и подпомага над 160 читателски клуба в цялата страна.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg