Самостоятелна графична изложба на Райчо Чакъров в Стара Загора

На 22 април 2024 г. от 18:00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“ се открива самостоятелна графична изложба на старозагорецът Райчо Чакъров. Тя е по повод 75-годишнината му. Името му е добре познато в културните среди на града, защото успява да „проведе“ групата на художниците през едни от най-трудните ѝ периоди: 1990 – 1999 г., като неин председател.

През целия си творчески път Райчо Чакъров съвместява тази своя роля и с работата си като уредник в Художествена галерия – Стара Загора, а по-късно и като учител в Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“.

Райчо Чакъров проявява най-ранен интерес към рисуването като ученик в Първа мъжка гимназия в града. Следва обучение в Художествената гимназия в София (днес – Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“) и по-късно във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ в класа на доц. Никола Гелов по „Декоративно-монументална живопис“. Прибира се в родния град и започва работа със свои колеги по някои от емблематичните (в голямата си част унищожени към днешна дата) стенописи в Стара Загора. Въпреки силното начало в полето на декоративно-монументалното, към онзи момент участието в общи художествени изложби като че ли носи най-висок престиж. И понеже изискванията са за кавалентни формати (от италиански: cavalletto – триножник, статив. Изкуство, което не е свързано по функционален или органически начин с околната архитектурна среда, а се изразява в преносими творби със самостоятелно декоративно предназначение), Чакъров намира своето русло в графиката и наученото за нея от преподавателите му в старопрестолния град доц. Иван Маринов и ас. Мотко Бумов. Сама по себе си графиката е тежка физическа работа, която бавно отнема от силите на художника. Този извод допринася за избора на Чакъров през 90-те да започне работа с компютър (заедно с Тодор Арсов и Илия Тодоров е един от първите в града). „В света на дигиталното не си зависим от технологията – споделя авторът. – Там можеш да пресъздадеш всяка една графична и рисунъчна техника“.

Картините в експозицията водят началото си от емблематична многобройна серия рисунки с химикалка в малък формат. Сътворени в компанията на сутрешното кафе, защото „за художника рисуването е жизнен навик, досущ като дишането, докато пиеш кафе търсиш лист за да нахвърляш нещо“. На пръв поглед дигиталните изображения, които представя в изложбата си, можем да определим като колажи. Но те не са направени чрез колажна техника в класическия смисъл, а по-скоро са физически колажи между рисунките с химикалка, дигитални и аналогови фотографии, дигитална рисунка, дигитален колаж и софтуерна доработка. В този смисъл той колажира априорните си идеи за света, достигнати благодарение на житието. Срещат се образите на популярни личности – актьори, изпълнители, художници. Всеки един от тях по собствен начин е докоснал Райчо Чакъров и той ги въплъщава в изображението. Леонардо да Винчи се превръща в символ Ренесанса и сложността на избора (художник или изобретател), Анджелина Джоли, Нефертити и Венера Милоска са символите на красотата в диаметрални епохи, а музикалните и сценичните изпълнители издават страстта на автора към музиката и киното.

Като че ли колажът, като подход към изкуството, най-добре олицетворява творчеството на Райчо Чакъров. Творческите му търсения са синтезирани в краен образ, съставен от преминаванията през различните видове визуални изкуства, но това не се случва в стремеж към търсене на „лесното и удобното“, а с ясната идея за чувство на адекватност и принадлежност към епохата в която живеем!

Можете да разгледате графичната изложба от 22 април до 7 май 2024 г.

raycho chakarov 02

raycho chakarov 03

raycho chakarov 04

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24