14-годишен ще плува благотворително за спасяването на потопената църква в яз. "Жребчево"

14-годишният Благовест Стоилов, ученик от Спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора, ще направи опит да преплува сам 17 км във водите на яз. „Жребчево“, вечерта на 30 юни.

Целта е благотворителна – събиране на средства за консервацията на потопената църква "Свети Иван Рилски".

Потопената църкваМладежът споделя, че ще се впусне в рисковото начинание, за да провокира допълнителен интерес към каузата за спасяването на 120-годишния храм, който изплува всяка година от водите на язовир „Жребчево“. Той е известен още като „Потопената църква". Тя е издигната в края на 19-и век в село Запалня, но заради строежа на водоема хората се изселили, а църквата е изоставена и залята от водите.

Храмът, носил името на българския светия Иван Рилски, е издигнат през 1891 година. Той е единствената останка от тогавашното село, което е потопено заедно с още две села преди 50 години.

Няколко рибарски лодки с доброволци ще осигуряват довечера безопасността на плувеца. Благовест мечтае да премине през Ламанша, по примера на Петър Стойчев.

Вечерта се очаква да бъде и атрактивна за рокаджиите, които ще се съберат край „Жребчево“ за концерта на 4 рок банди и ще посрещнат първия юлски ден с купон.

Надеждите са консервационните дейности по черквата да започнат до седмица, събрани са около 8 000 лв. от дарители. Строителна компания е поела инициативата да осигури необходимите материали.

www.infoz.bg (Снимка: slowlight.bg)Теми: