Регистриран е болен от морбили в област Стара Загора

В област Стара Загора е регистриран първият потвърден случай на заболяването морбили. Случаят е от град Гурково при мъж на 49 г. Той е приет е в Клиника по инфекциозни болести веднага след завръщането си от Чехия и най-вероятно инфекцията е внесена от тази държава.

Регионална здравна инспекция - Стара Загора  извърши  епидемиологично проучване и са предприети всички необходими противоепидемични мерки. Заболелият все още е хоспитализиран, а контактните с него хора се наблюдават. Предприети са действия за издирване и имунизация срещу морбили на всички деца от 13 месеца до 18-годишна възраст, които са без личен лекар и без данни за проведена имунизация. Предоставени са здравно-образователни материали на хората в гр. Гурково с информация за заболяването морбили. Провеждат се информационни беседи.

От Регионална здравна инспекция - Стара Загора напомнят, че при липса на данни за извършена имунизация срещу морбили, паортит и рубеола в имунизационния паспорт на детето, родителите незабавно трябва да се обърнат към  лекар за ваксинация. На хората, които са имали контакт със заболели от морбили в друга държава или са пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили е препоръчително извършването на серологично изследване в медико-диагностични лаборатории за установяване на наличието или липсата на защитен имунитет срещу заболяването - уточнява директорът на Регионална здравна инспекция - Стара Загора д-р Златина Нанева. За хората с липса на имунитет е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).

www.infoz.bg  www.infoz.bg

 

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

Теми: