Предприети са превантивни мерки за недопускане на морбили в област Стара Загора

Предприети са превантивни мерки за недопускане на морбили в област Стара Загора

Регистрираните случаи на морбили в България към 17 юни са 933 и са в единадесет области. Стара Загора не е сред тях, но Регионална здравна инспекция обяви спешни превантивни мерки за недопускане на тежкото заразно заболяване, водещо и до летален изход.

За предпазване на децата от морбили и други тежки ваксинопредотвратими инфекции и техните усложнения най-добрата защита е извършването на имунизация (имунизация на 13-месечна възраст и реимунизация на 12-годишна възраст). При липса на детето в имунизационния му паспорт данни за извършена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към личния лекар за ваксинация, заяви д-р Златина Нанева, директор на Регионална здравна инспекция – Стара Загора.

Препоръчително е извършването на серологично изследване за установяване наличието или липсата на защитен имунитет срещу морбили на лицата, имали контакт с морбили в друга държава, или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили. Изследването може да се извърши в регистрирани медико-диагностични лаборатории. При лицата, които са с липса на имунитет, е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).

Около 4 – 5% от децата в старозагорско не са имунизирани поради отсъствие от страната, или други причини, но има случаи и на отказ от страна на родителите, за което им е съставен акт.

„Битуват некомпетентност и псевдострахове. Това трябва да се преодолее в името на доброто на вашите деца, направете им имунизациите” – категоричен е -р Георги Бакоев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Стара Загора.

Препоръчва се на майките, чиито деца са под 13 месеца и все още не се имунизирани, да избягват събирания и пътуване в области, в които има случаи на болни от морбили. От РЗИ започват срещи с работодатели, които имат служители от държави, засегнати от морбили.

„Препоръчваме на работодателите, които имат такива работници, на кметовете, които знаят, че има временни работници, да ги посъветват да си направят изследване за имунния статус и ако нямат защитен титър, да се обръщат към нас” - д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионална здравна инспекция – Стара Загора.

Регионалната здравна инспекция ще направи предписание до лечебните заведения в област Стара Загора персоналът да работи с предпазни маски, защото заболяването се предава по въздушно-капков път.

 

naneva perchemlieva 01 

 

Д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионална здравна инспекция – Стара Загора говори за симптомите при болестта морбили и необходимостта от ваксиниране

Репортаж след пресконференция на Регионална здравна инспекция – Стара Загора, насочена към предотвратяване на случаи от заболели от морбили

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg