Остава в сила грипната епидемия в област Стара Загора

Остава в сила грипната епидемия в област Стара Загора

През периода 9 - 15 януари 2017 г. на територията на област Стара Загора са регистрирани 399 конкретни случая на остри респираторни заболявания (при 494 през предходната седмица). На тази база изчисленото нивото на заболеваемост е 292-ма на 10 000 души.

Независимо, че заболеваемостта е под 333 на 10 000 души, тя все още е висока и грипната епидемия остава в сила с всички предписани мерки. Това съобщи директорът на Регионална здравна инспекция - Стара Загора д-р Златина Нанева.

Не е постъпвала информация за над 30% отсъстващи ученици на 16 януари. В Регионална здравна инспекция е постъпил сигнал от родители на деца, учещи в СУ "Железник", за ниски температури в класните стаи. При извършената проверка на място се установи, че сутринта е имало авария в отоплителната система, която в последствие е отстранена. Часовете са били намалени и са включени допълнителни отоплителни уреди. Измерените температури в 14:00 часа са между 15 и 16 градуса. По изискване на Наредба № 6 за микроклимата в помещения тя трябва да бъде между 18 и 22 градуса. Парното в училището няма да бъде спирано. На 17 януари в 7:30 часа сутринта специалисти от РЗИ - Стара Загора отново ще измерят температурите в класните стаи.

Между 9 и 15 януари са регистрирани общо 67 случая на заразни заболявания, при 46 за предходната седмица.

От групата на капковите инфекции регистрираните случаи са следните:

  • варицела – 56 случая в Стара Загора, Казанлък, с. Горно Черковище, Раднево и с. Богомилово. Случаите са класифицирани като вероятни (не са потвърдени с лабораторно изследване). Отклонение от предходната седмица (+17)
  • скарлатина – 6 случая в Стара Загора, Казанлък, с. Змейово, Крън и Раднево. Случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица (+6).

От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са следните:

  • ентероколит – 4 случая в Стара Загора и Гурково. Случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица (0)
  • шигелоза – 1 случай в Чирпан. Случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица (+1).

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.

www.infoz.bg