6 септември – Денят на Съединението – празник на Чирпан

6 септември – Денят на Съединението – празник на Чирпан

Жителите на Чирпан честват празника на града на 6 септември – Деня на Съединението. Официалната програма започна с тържествена сесия на Общинския съвет. С поздрав към общинските съветници и към жителите на Чирпан се обърнаха кметът Ивайло Крачолов и областният управител Гергана Микова.

На тържественото заседание беше връчено отличието „Почетен гражданин на Чирпан“. С него беше удостоен Петър Попдимитров, първият демократично избран кмет на Чирпан след 1989 г. и основател на единствения у нас частен палеонтологичен музей. Той получи символичния Ключ на град Чирпан.

135-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия беше и повод Общината да възстанови тържествената вечерна заря проверка (в навечерието на празника, 5 септември). На събитието присъстваха кметът на общината Ивайло Крачолов, народните представители от ГЕРБ Емил Христов, който е заместник-председател на Народното събрание и Радостин Танев, областният управител на Стара Загора Гергана Микова, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада ген. Стоян Шопов, общински съветници и много граждани.

„Ние сме наследници на онези българи, които извоюваха Съединението на България. Днес е ден, в който трябва да сведем глави пред техния героизъм, но и ден, в който трябва да се изправим гордо, за да покажем, че само силни и заедно можем да изградим бъдещето на България“, каза в приветствието си Гергана Микова.

„Дедите ни пожертваха много и хората на Чирпан, дадоха скъпи жертви. Извършват този подвиг в името на утрешния ден, в името на поколенията след тях – на нас и на децата ни, на бъдещето на България! – каза в словото си заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов – Младата българска дипломация удържа първата си победа. Използван беше най-добрият момент в историята, за да направим Съединението, без страх от това, какво ще кажат великите сили в Берлин, в Лондон или в Париж...

Този велик момент от история ни задължава и днес да работим заедно в името на България. Виждам как се променя Чирпан с всеки ден. Виждам как политиците в Чирпан започнаха да работят заедно. Те са пример за всички останали, защото успяха да намерят общ език в името на бъдещето на своя град и на хората тук. Заедно ние успяваме да изпълним повелята на Апостола на Свободата Васил Левски, че от никого нищо не чакаме и разчитаме на собствените си сили. Такъв трябва да е и утрешният ден на страната ни.

Не забравяйте този пример – протегнете си ръка, както го направиха дедите ни, защото не можеш да поемеш за ръкостискане ръка, свита в юмрук!“ – призова Емил Христов.

В неделния ден празникът продължи с откриването на традиционната есенна изложба на чирпански художници на ул. „Димитър Данаилов“ и с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на Съединението в градския парк. Пред монумента актьори от старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ направиха възстановка на част от най-значимите моменти по подготовката и акта на самото Съединение на 6 септември 1885 г.

IMG 5393

IMG 5402 

www.infoz.bg  www.infoz.bg