Унищожават изоставени пестициди

Унищожават изоставени пестициди

Започна подготовката за унищожаването на изоставени пестициди, които са били съхранявани десетки години в рушаща се постройка в бившия стопански двор на с. Елхово, община Николаево. На мястото пристигнаха областният управител Гергана Микова и заместникът ѝ Димитър Драчев, представители на Регионална инспекция по околната среда и водите, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и служители на френска фирма.

Тя ще подготви сортирането, преопаковането и извозването на пестицидите до инсинератор за унищожаване на опасни отпадъци във Франция.

Опасните вещества за растителна защита, съдържащи отровни химични елементи, са били складирани в стопанския двор преди близо 40 години. Те се съхраняват в найлонови чували и метални варели. По предварителна информация количеството им е около 10 тона, но е възможно след приключване на преопаковането тази цифра да се окаже по-висока.

„Разчистването на този склад за пестициди е в резултат на добрата съвместна работа на Върховна административна прокуратура, Министерството на околната среда и водите и Областна администрация. Изказвам специална благодарност на заместник-главния прокурор при Върховна административна прокуратура Даниела Пиронева и на министър Емил Димитров за светкавичната им реакция след подадения от нас сигнал за наличието на опасни пестициди в с. Елхово“, каза областният управител на Стара Загора Гергана Микова, информираха от пресцентъра.

Спешното разрешаване на проблема бе наложено от факта, че рушащият се склад се намира в близост до вододайна зона, което създаваше потенциален риск от просмукване на отровни вещества във водата за питейни нужди.

Днес френските специалисти започнаха взимането на проби за установяване на точния химически състав на пестицидите в Елхово. След това те ще бъдат сортирани, преопаковани в специални бидони и транспортирани до Франция.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще провери днес в 13:00 часа хода на започнала акция по разчистване на склад с негодни за употреба препарати за растителна защита в с. Елхово.

mikova drachev

www.infoz.bg  www.infoz.bg