Националният фестивал От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност очаква своите участници

Националният фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност“ очаква своите участници

Петото издание на станалия емблематичен за пет старозагорски села Национален фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност“ очаква заявки за участие до 2 декември. Организатори са НЧ „Димитър Наумов – 1908‘‘ – Преславен, НЧ „Стефан Генчев – 1901“ – Хрищени, НЧ „Пробуда – 1927“ - Горно Ботево, НЧ „Развитие – 1878“ – Дълбоки, НЧ „Развитие – 1918“ – Оряховицa.

Фестивалът се провежда всяка година в едно от населените места, инициатори на проявата. Домакин през 2022 г. е Преславен.

В програмата могат да участват без възрастови ограничения както индивидуални изпълнители - певци, танцьори, инструменталисти и разказвачи, така и колективни – певчески и танцови групи, групи за народни обичаи и ритуали, ансамбли. Необходимо е да се попълни и предаде в указания срок заявка, съобразно изискванията за продължителност: индивидуални участници – до 6 минути; певчески групи – до 8 минути; обичаи и ритуали – до 10 минути; танцови групи и ансамбли – до 10 минути. Задължително условие е поне една от песните да е свързана с тематиката на празника. Няма такса за участие, а разходите за транспорт и други нужди се покриват от участниците. Заявки /по образец/ се изпращат до 2 декември на адрес: с. Преславен, община Стара Загора, ул. „Димитър Наумов“ № 1 за НЧ „Димитър Наумов-1908“ или на ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Всеки от колективите, част от конкурсната програма, е желателно да донесе няколко тематични гозби и ястия, характерни за зимните празници. Същите ще бъдат подредени в конкурсна кулинарна изложба и оценени от жури. Ще има специални награди за най-колоритните и вкусните от тях. Жури ще отличи и най-добре представилите се изпълнители, а всички ще получат грамота и сувенирен знак за участие.

По повод петото издание на „От Игнажден до Коледа“, до 2 декември има и конкурс за ръчно изработени коледни картички, сурвачки и сувенири. Отново без възрастово ограничение. Всички получени красоти, предаващи настроение и традиция, ще бъдат наредени във фоайето на НЧ „Димитър Наумов – 1908“.

Целта на фестивала е да запази и предаде напред богатството на българския фолклор, който е пряко свързан със зимните празници от декември до март, както и да се осъществи приемственост между различните поколения. Организаторите се стремят да се възпита обич към родния край и историята.

Образец

Заявка за участие

Наименование на колектива:……………………………

От /читалище и др../…………………………………………

гр./с. ………………………………………………, п. к. ………

ул. …………………………………………………………, № …

Община …………………………………, Област …………………

Лице за контакти:……………………………………………………

Телефон………………………………….,e-mail ……………………

Художествен ръководител: …………………………………..

Брой на участниците: ………………………………………………

Програма за участие:

Обичай (до 10 минути)…………………………………………………

Песни (певчески групи до 8 мин.)…………………………………….

Песни (индивидуални изпълнение до 6 мин.)…………………………

Танци (до 10 мин.)………………

Кулинарни ястия за конкурса………………………………………….

Име на отговорника за Вашите кулинарни ястия....................

Задължително условие е, една от песните да е по темата!

Повече информация може да се получи от секретаря на преславенското читалище Стойка Генова - 0899 816 590.

www.infoz.bg  www.infoz.bg