Филмът „Дъга – разкази в картинки“ ще бъде показан в Стара Загора

▶️ Филмът „Дъга“ – разкази в картинки“ ще бъде показан в Стара Загора

Прожекция на филма „Дъга“ – разкази в картинки“ и среща с художниците Сотир Гелев, Пенко Гелев и Иван Беров ще се състои на 2 декември 2022 г. (петък) от 13:30 часа, залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Под дъгата от картинки ни посреща актьорът Леонид Йовчев в търсене на първи брой на списанието от 1979 година – така започва филмът. Помага му Антон Стайков, добре познатият историк на комикс културата у нас. 

Във филма оживяват спомени и разкази от някои от най-популярните художници от историята на списанието и всичко това гарнирано с рисунките и героите от „Дъга“.

Филмът изследва един културен феномен. В разгара на социализма, през 1979 година в България се появява детско списание, пропагандиращо западно влияние – комиксово изкуство. Това списание съществува повече от десет години и огромният му тираж – до 300 000 се изкупува до последната книжка. Активното време за издаване на списанието е от 1979 до 1992 година, обхващащо два политически и икономически режима. Преди 1989 година в България много трудно, ако не и невъзможно, са достигали западни издания. Родната „Дъга“ се отличава със своя уникален стил, разнообразие от стилове и истории, вдъхновени от българския фолклор, политическата обстановка, класици като Толкин и Робърт Луис Стивънсън, световна география, антична история, история на 20. век и много други.

Филмът „Дъга“ – разкази в картинки“

Жанр: документален
България, 2016, 77'
Режисьор: Мария Николова
Сценарий: Сотир Гелев, Мария Николова
Оператор: Войчех Тодоров
Участва: Леонид Йовчев
Продуценти: Сотир Гелев, Пенко Гелев

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg