Стартира общинската програма за очен скрининг в старозагорските детски градини и яслени групи

В Детска градина № 20 „Мир“ бе дадено началото на общинската програма за очен скрининг, която цели превенция и профилактика на детското здраве. Община Стара Загора закупи апарат PlusОptiх, с който ще се реализира кампанията в общинските детски заведения. Скринингът ще продължи с прегледи в детските градини според номерата им, а след това ще премине и през яслените групи.

Част от профилактиката ще бъдат над 4000 старозагорчета, като е необходимо само предварителна декларация от родител/настойник, за да бъдат включени. Резултатите от изследването не са диагноза, но те дават на родителите основание за последващо проследяване от офталмолог – специалист, стана ясно от думите на специалистите, които се обучени да работят с апарата. Според данните, над 80% от откритите в ранната детска възраст очни заболявания са лечими, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

По време на първите прегледи присъстваха ресорният зам.-кмет на община Стара Загора Надежда Чакърова и началникът на отдел „Здравеопазване“ д-р Антония Тодорова. Те бяха поздравени от малчуганите от 2А група „Дъга“, които бяха подготвили специално представление, а рожденичката Мани, която днес навършва 5 години, с усмивка на лице подари символични подаръци на гостите.

lekari

detsa

www.infoz.bg  www.infoz.bg