Стара Загора и Тараклия ще обменят опит в различни сфери

Зам.-кметовете на община Стара Загора Надежда Чакърова и Милена Желева и секретарят на администрацията Делян Иванов посрещнаха днес представители на Тараклийския район в Република Молдова. Поканата за посещението на делегацията е на Стопански факултет към Тракийски университет, който ще си сътрудничи с молдовското висше учебно заведение в различни направления.

Делегацията, включваща заместник-председателя на Районния съвет на Тараклия Александър Боримечков, ректора на Държавен университет „Григорий Цимблак“ доц. д-р Мария Паслар, ръководителя на отдел „Управление на образование, култура и туризъм“ към Районния съвет Лилия Сарсаман.  В срещата, провела се в Община Стара Загора, се включиха деканът на факултета доц. д-р Блага Стойкова, заместник-деканът по научната и международната дейност доц. д-р Димитрина Стоянчева и заместник-деканът по научната дейност доц. д-р Николай Пенев.

„Ще се радваме да обменяме опит в различни сфери със Старозагорска област. Вярвам, че имаме какво да научим едни от други. В момента си съдействаме с община Русе за изграждане на паметник на Васил Левски в Тараклия. Предвиждаме да е до Младежкия център, който също ще носи името на Дякона и ще отвори врати на 22 септември. Проектът за изграждането му бе спечелен чрез Посолството на Република България в Република Молдова. Целта ни е да дадем възможност на младежите ни да се развиват и надграждат своите умения. Това ще е първият такъв център за нашия район“, посочи Александър Боримечков. По време на срещата бе обсъдена и помощ при изработването на различни европейски проекти, тъй като Молдова тепърва очаква членство в Европейския съюз.

„Имате покана да посетите с експерти и млади хора нашия Международен младежки център, който има изключително богата програма от инициативи. Той е носител на Знак за качество на Съвета на Европа за следващите пет години. Центърът е първият негов носител в България. Обмяната на опит ще ви даде добри идеи, които да приложите. Изключително ползотворно ни е сътрудничеството с Тракийски университет, защото за нас е важно да вървим в една посока“, обърна се към гостите Надежда Чакърова.

„Стара Загора е изключително красив град, определихме го като културна столица. Ще се радваме да бъдем част от вашите мероприятия, както и вие от нашите. Не само в сферата на културата, но и на образованието“, подчерта Лилия Сарсаман. Тя допълни, че 2023 година в Тараклия ще бъде с акцент върху младите хора и развиване на техния потенциал.

„Културният живот в нашия град е интензивен, особено в топлите месеци имаме богата палитра от събития. Ако имате желание и възможност, традиционно в края на август реализираме пъстрия Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, в който може с вашия ансамбъл „Родолюбие“ да се включите“, отправи покана Милена Желева.

Представителите на Тараклийския район споделиха, че предстои в Габрово да се реализират Дни на бесарабската култура, като това би било подходящо да се случи и в Стара Загора, посочиха гостите.

moldova

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема