Обсъждат в Стара Загора възможностите по Програма „Развитие на регионите“ и Фонда за справедлив преход

Стара Загора е домакин на информационна кампания за възможностите за подкрепа по линия на Програмата „Развитие на регионите 2021 – 2027“ и Фонда за справедлив преход. Събитието в зала „П. Р. Славейков“ откри зам.-кметът на общината Радостин Танев. „Радвам се, че тази така важна тема за целия регион днес е на фокус и ще бъде проведена дискусия по най-важните приоритети за нас като администрация, както и за бизнеса и хората.

Развитието на Стара Загора зависи до голяма степен от програмата. Знаем, че инвестициите, които очакваме за нашия регион, дават възможност за дългосрочен хоризонт. Темите за посоката, за енергийната независимост и привличането на инвестиции към региона са пред всички ни. Вярвам, че днес ще се състои конструктивен диалог “ – каза при откриването на форума зам.-кметът. Той подчерта, че Община Стара Загора е била и ще продължава да бъде проводник между местния бизнес и европейските институции за разговори и предприемане на различни стъпки за осигуряване на перспективи.

От страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството приветствие към гостите и участниците в информационната среща отправи Ангелина Бонева – служебен зам.-министър. „Изключителни благодарности отправям за домакинството на Община Стара Загора. Тук е сърцето на региона. Не мога да ви обещая енергийни или екологични чудеса. Това, което мога да ви предложа днес е откровен дебат, открит и с ясни теми, обмен на информация и възможности за териториално развитие. Търсим консенсус и перспективи. България е част от Европейския съюз, а ЕС е част от Европейската общност за въглища и стомана, създадена през 1951 година. Нека стъпим на традицията, на добрите практики, но обръщайки поглед към бъдещето. Тази седмица в Брюксел се провежда Седмицата на справедливия преход. В това време ще се представи напредъка на всички териториални планове. Смятам, че днес е подходящ момент да дискутираме темата и тук – в Стара Загора“ – обърна се към присъстващите заместник-министърът.

По време на форума чрез директна онлайн връзка представители на Европейската комисия ще презентират Фонда за справедлив преход и териториалните му планове. Дискусия е предвидена за обхвата на мерките за подкрепа, предвидени в рамките на програма „Развитие на регионите 2021 – 2027“ и планираните инвестиции. Подробности ще бъдат дадени и за наличните възможности за подкрепа за JTF региони. В края на информационната среща ще бъдат изведени последващи общи стъпки.

Събитието, реализирано от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, събра представители на различни институции, неправителствения сектор, икономически и бизнес организации от страната и чужбина. 

forum sz

www.infoz.bg  www.infoz.bg