Eвропейските средства от „Зелената сделка“ се разпределят порочно, заявяват всички кметове в област Стара Загора

Кметовете в област Стара Загора изразиха категорично несъгласие с начина на разпределяне на европейските средства, предвидени за финансиране на проекти чрез  „Зелената сделка“. Колективно те се обединиха и планират да изпратят писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което изразяват недоволството си и настояват за среща за преговори.

zelena sdelka stara zagora problem

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подчерта необходимостта от реални инвестиции и създаване на работни места, вместо разпределянето на средства към частни фирми. Той критикува разпределянето на средствата от Индикативната годишна програма за зелен преход по време на пресконференция.

„Начинът, по който ще бъдат разпределяни средствата е меко казано скандален. 186 млн. лева са предназначени за саниране на жилищни блокове, 60 млн. отиват в Агенцията по заетостта за наети, самонаети лица и за обучения. Един милион лева – към Министерството на труда и социалната политика за успешно модeлиране на мерките са квалификация и преквалификация. 250 млн. лева са за малки и средни предприятия. За тях са предвидени още 140 млн. лева, но по друга мярка. Към големите предприятия от област Стара Загора се насочват 250 млн. лева“ – посочи Живко Тодоров.

Той уточни, че всички кметове на община в област Стара Загора са се солидаризирали, защото никъде не виждат ролята на общините в този процес. Живко Тодоров счита, че по този начин парите ще бъдат „усвоени“, но реално няма да решат проблемите, за които е предназначено финансирането.

„На второ място, смятаме, че се създават предпоставки за неправомерно изразходване на европейски средства. Всички тези 650 млн. лева, които посочих, ще влязат в частния бизнес. Не са ясни критериите и начините за това и дали бизнесът, който ще усвои средствата, ще разкрие нови устойчиви работни места. Искаме от държавата да бъде променен моделът на разпределение на средствата, да видим ясното участие на общините в този процес. В противен случай ние сме само гумен печат на това, което се прави. Това ще „взриви“ хората, защото ще видят, че работните места в комплекс „Марица изток“ се заменят с мерки за саниране и ще влязат в някакви фирми с неясен за самите тях ефект. В Териториалния план пише, че трябва да бъдат създадени индустриални зони. Сред правилата за разпределяне на тези средства обаче липсват подобни мерки“ – добави кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Недоволството на кметовете се корени и в липсата на ясно определени мерки и правила за развитие на индустриални зони, които според Тодоров са от съществено значение за икономическия и социален преход на региона. В случай, че държавата не преосмисли разпределението на средствата, кметовете са готови и на гражданско неподчинение. Живко Тодоров обаче разчита, че след очакваните промени в правителството може да се търси предоговаряне на условията и по-справедливо разпределение на парите, които да бъдат насочени реално към дейности, които ще създадат нови работни места и ще подобрят стандарта на живот на хората.

  www.infoz.bg

На подобна тема