Държавата осигурява 50 млн. лева за основни ремонти в Стара Загора

Преди дни Народното събрание прие бюджета за 2024 г. и в него са заложени 50 млн. лева за цялостни ремонти на осем обекта на територията на община Стара Загора. Това съобщи кметът Живко Тодоров по време на традиционната си последна годината пресконференция. В нея участваха заместник-кметовете Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев, Милена Желева, Павлина Делчева и Надежда Чакърова.

За основно обновление на Основно училище „Самара“ ще бъдат осигурени 7 млн. лева, а за ДГ № 66 – 4 млн. лева. Основен ремонт ще бъде направен на кв. „Казански“, който ще струва 17 млн. лева, а за цялостния ремонт на пътя между село Калояновец и село Ловец – 10 млн. лева. 5 млн. лева са предвидени за рехабилитация на парк „Пети октомври“ и 4,2 млн. лева за парк „Александър Стамболийски“ (Алана). Основно ще бъде ремонтирана ул. „Граф Игнатиев“ от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Лубор Байер“ до бул. „Св. Патриарх Евтимий“, както и ул. „Княз Борис“ от Радио Стара Загора до ул. „Отец Паисий“. Стойността и на двата проекта е по 1,5 млн. лева.

stz

В сферата на образованието от бюджета на министерството ще бъдат осигурени 200 000 лева за спортни площадки в Средно училище „Васил Левски“ и Природоматематическата гимназия „Гео Милев“, съобщи ресорният заместник-кмет Надежда Чакърова. Ще бъдат ремонтирани и училища в четири села в общината със средства от държавата. Община Стара Загора очаква финансиране за нова детска градина в кв. „Железник“, ремонти на физкултурни салони и спортни площадки.

„С европейски средства ще бъде извършен основен ремонти на сградата на БСФС, както и на сградата под козирката на стадион „Берое“. Ще бъде санирана и сградата на Общината, което ще доведе до икономии на средства за отопление“ – каза кметът.

„В областта на културата и туризма спечелихме проект за 200 000 лева от Министерството на околната среда и водите за разширяването на Зоопарка в Стара Загора с още 60 дка. Имаме одобрено финансиране за ремонт на сградата на Библиотека „Родина“ и сградата на бившия Пионерски дом зад административната сграда на Общината“ – съобщи заместник-кметът Милена Желева.

Кметът информира, че една от първите му срещи в началото но новия му мандат е била с министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов за превръщане на бившето летище край Стара Загора в индустриална зона. „Предстои министерството да обяви процедура за избор на консултант и и на кредитираща банка. Ще бъде подготвен голям проект и имам уверение, че това ще се случи през следващата година" – каза Живко тодоров.

Той добави, че през следващата година ще бъде обявен конкурс за изграждане на паметник на легендата на ПФК „Берое“ Петко Петков, който ще бъде разположен в площадното пространство пред стадиона.

kmet ekip

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема