Индустриална зона „Загоре” ще бъде изградена с помощта на държавата

България е сред лидерите по макроикономически показатели и финансова стабилност в Европа и бизнесът на Стария континент има нужда от дестинации като нашата страна. Това заяви в Стара Загора зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той участва в дискусия, посветена на привличането на инвестиции и изграждане на индустриална зона „Загоре”. Бизнес операции и производства се преместват в България и този процес преминава през София и Пловдив.

„В момента на топ дестинациите се оказва, че е област Стара Загора със своите множество предимства – тя е сред лидерите в областта на машиностроенето и преработващата промишленост и по брутен вътрешен продукт” – добави Лъчезар Борисов.

„С изграждането на индустриална зона „Загоре” искаме да създадем условия за привлечен инвеститори, които да разкрият нови работни места, като им осигурим терени с добра инфраструктура. Предложихме общински терен от 110 дка на територията на бившето опитно поле, който апортирахме в ново дружество, където държавата да се включи с парична вноска за изграждане на вътрешната инфраструктура” – заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Министерство на икономиката ще бъде на разположение за реализирането на проекта. В това увери зам.-министърът Лъчезар Борисов. На следващ етап ще се търси възможност за изграждане и на индустриална зона на терена на бившето летище край Стара Загора, което е на площ от 2200 дка. Половината земя вече е прехвърлена за управление на „Българска консолидационна компания“ , скоро и останалата част ще се влее в капитала на държавното дружество.

В дискусионния форум участваха още: зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, областният управител Гергана Микова, представители на работодателски организации, депутати, общински съветници, представители на бизнеса и др. Модератор беше съорганизаторът на форума - главният редактор на в. „Стандарт” Славка Бозукова.

stara zagora ikonomika

Лъчезар Борисов: Министерство на икономиката ще помогне за индустриална зона „Загоре”

Зорница Русинова: Трябва да се инвестира в професионалната квалификация на кадрите

Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема