Какво предвижда ремонтът на моста над жп линията на бул. "Св. Патриарх Евтимий"?

Очаква се до дни кметът на Стара Загора Живко Тодоров да подпише договор с управляващия орган на оперативна програма „Региони в растеж“ за мащабния транспортен проект, който предстои да се изпълни в града.

Една от целите е да се подобри значително трафикът по бул. "Св. Патриарх Евтимий" в отсечката на моста над железопътната линия. Изпълнението на проекта ще реши проблема със задръстванията, които се образуват в пикови часове на това място.

"Проектът обхваща реконструкция на три мостови съоръжения, изграждане на 4-лентов път и две кръгови кръстовища по бул. „Славянски“. Той е на стойност 4,4 млн. лева и се отпускат от оперативна програма „Региони в растеж“. Изпълнител е "Трейс Груп Холд" АД, подписан е и договор. Срокът за изпълнение е 270 дена" - съобщи за www.infoz.bg зам.-кметът по строителството инж. Янчо Калоянов.

"Транспортният проект включва участък от бул. „Св. Патриарх Евтимий“, който е с дължина от около 550 метра, в който ще бъде изградена четвърта лента. Разширението ще стане чрез изграждането на нова конструкция, като надлезът над жп линията предвижда премостване с предварително напрегнати стоманено-бетонови греди с дължина 32 метра, изграждане на стоманено-бетонови пилони в сервитута на жп линията от двете страни – северно и южно, монтирането на тези предварително напрегнати греди. Ще се отстрани цялата връхна конструкция и ще се изгражда нова, монолитна със съответните габарити, които ще осигурят допълнителната лента за движение и тротоари за пешеходци" - информира инж. Веска Узунова – директор на Дирекция “Строителство и инвестиции“ в Община Стара Загора.

Изпълнението на проекта ще започне с реконструкция на надлеза над жп линията. Движението ще се осъществява в по една лента в двете посоки по време на ремонта на този участък.

"След изпълнението на надлеза над железопътната линия, движението ще спряно, защото реконструкцията на двете мостови съоръжения над бул. „Славянски“ предвижда разрушаване на връхната конструкция на тези съоръжения изцяло, така че ще бъде прекъсната пътната връзка по „Св. Патриарх Евтимий“ и ще бъде изготвен обходен маршрут" - уточни инж. Узунова.

По бул. „Славянски“ ще бъдат изградени две кръгови кръстовища при слизане и качване по „Св. Патриарх Евтимий“. Те ще бъдат изпълнени в периода, в който движението е изцяло спряно.

По оперативна програма „Региони в растеж“ община Стара Загора получава 52,6 млн. лева. С тях се финансират още проектите за реконструкция на централния площад и пешеходната зона, благоустрояването на парк „Митрополит Методий Кусев“ и модернизация на образователната инфраструктура. Също така ще бъдат въведени мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградата на общинската администрация и на 9 жилищни сгради.

yancho kaloyanov
Зам.-кметът по строителството в Община Стара Загора инж. Янчо Калоянов

Венета Асенова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24