Стара Загора – столица на академичния спорт

Стара Загора посреща за трети път Национална универсиада. От 9 до 13 май повече от 1200 студенти, преподаватели, спортисти от 25 висши учебни заведения в страната ще премерят умения, талант и хъс за медали в спортните бази в града. 13 вида спорт ще разкрият потенциала на младите хора. „Изключително сме щастливи, че за трети път е гласувано доверие на Община Стара Загора и Тракийски университет да бъдем домакини на такова мащабно събитие.

Това показва, че се справяме добре с организацията и това прави нашия град предпочитано място за провеждане на събитието“ – каза ресорният зам.-кмет на общината Красимира Чахова пред местните медии. Стара Загора беше домакин на Универсиадата и през 2017 г., когато градът беше обявен за Европейска столица на спорта, а след това и през 2021 г., припомни по време на пресконференцията ресорният зам.-кмет. От думите ѝ стана ясно, че началото на Универсиадата е на 9 май, а официалното откриване ще бъде ден по-късно – 10 май, на площада пред Общинска администрация от 19:00 часа.

Krumov Chahova Gerginov

„Националното студентско спортно събитие се реализира благодарение на кмета на общината Живко Тодоров и ректора на Тракийския университет проф. д-р Добри Ярков, които приеха предложението на Асоциацията за университетски спорт „Академик“ (АУС) да бъдат домакини, точно когато АУС отбелязва 30 години от своето създаване“ – посочи проф. Димо Гиргинов, член на УС на „Академик“ и председател на Университетски спортен клуб на Тракийски университет. По време на пресконференцията проф. Гиргинов отбеляза, че през годините в университетските шампионати участват 5 хиляди студенти – спортисти, а финалите им са всъщност Универсиадите. „Домакинството на Стара Загора за трети път показва високата оценка, която е получила организацията му в предходните години. И през тази година имаме възможност да превърнем заедно града в столица на университетския спорт в България“ – подчерта проф. Гиргинов. Той отбеляза и друго важно събитие, което се е случило през годината за старозагорската Алма матер – откриване на нова спортна специалност – „Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт“.

Тракийският университет ще се представи на 10 финала по време на Универсиадата. „Не мога да изброя всички спортисти, които има нашият университет, защото са много и всички имат успехи. Ще отбележа само, че все по-голям интерес буди отборът ни по крикет „Титаните на Тракия“. Той е съставен към момента само от чужденци от Англия, Пакистан и Индия, обучаващи се във Ветеринарномедицинския и Медицинския факултети. Те ще се представят по време и на Европейските крикет серии. Имат покана да бъдат част и от националния отбор на България. Тези момчета ще бъдат един ден посланици на нашата страна, което може само да ни радва“ – сподели още проф. Димо Гиргинов.

Старозагорските клубове са съобразили тренировъчния си процес с провеждането на Универсиадата, стана ясно от думите на Петко Крумов, началник на отдел „Спортни дейности“ на Община Стара Загора. „Смело мога да кажа, че нашият град разполага с модерна и поддържана база, а политиката, която следваме е да предоставяме безвъзмездно необходимото за практикуването на различните видове спорт на децата и клубовете тук. Очакваме с вълнение участниците във финалите на студентския шампионат“, каза Крумов.

Националната Универсиада 2023 г. съвпада с още няколко важни дати за Тракийския университет, които ще бъдат отбелязани с различни тематични събития – 100 години Ветеринарномедицинско образование и 100 години Ветеринарномедицински факултет, както и 15 години от обучителната дейност на Стопански факултет. 

pluvane

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: