Национална универсиада Стара Загора 2021

Национална универсиада Стара Загора 2021

Тракийски университет – Стара Загора и Община Стара Загора за втори път са домакини на мащабното спортно събитие – Национална универсиада Стара Загора 2021, което тази година събра 1000 студенти от 20 университета. Състезателите ще мерят сили в 13 вида спорт в продължение на 4 дни.

Националната универсиада беше открита с тържествена церемония в присъствието на министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов, представители на Асоциацията за университетски спорт „Академик“, Тракийския университет – Стара Загора и Община Стара Загора, спортисти, граждани и гости на града.

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов приветства състезателите и организаторите: „За мен е удоволствие на присъствам на най-голямото университетско състезание Национална Универсиада Стара Загора 2021. Спортът и образованието винаги вървят ръка за ръка. Винаги ще подкрепям и съм подкрепял тези начинания, защото спортът и образованието на младите хора водят до развитието на държавата и на нацията. Приветствам и благодаря на организаторите на това състезание, които с много труд, особено в тази година, с ограничителни мерки, за пореден път успяха да се справят и предполагам, че състезанието ще премине на най-високо ниво. Желая на всички най-вече здраве и успех!“

Състезателите получиха топли поздрави от ректора на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков: „За мен е голяма чест и радост да поздравя участниците и да открия Национална универсиада Стара Загора 2021. Гордост е за, както за университета, така и за града, че участие в игрите ще вземат над 1000 участници от 20 университета. Благодаря на общ. Стара Загора за съдействието, което оказа за организацията на това мероприятие. Желая Ви приятен престой в нашия град и успех на всички състезатели!“

Доц. Златко Джуров – председател на Асоциация за университетски спорт „Академик“, благодари на Тракийски университет за гостоприемството и пожела успех на студентите: „Уважаеми представители на Тракийски университет, с ръка на сърцето казвам, че това е най-добрият университет, до който в моята 45-годишна преподавателска практика съм успял да се докосна и да видя същността на такова висше училище. Уважаеми студенти, освен че много ви обичам и съм много развълнуван, защото сте тук – миналата година беше сляпа, спорт нямаше. Сега има, има Национална Универсиада Стара Загора 2021. Благодаря ви, че сте тук и ви поздравявам.“

Приветствие към състезателите отправиха и областният управител Иван Чолаков, както и ресорният заместник-кмет на Община Стара Загора Красимира Чахова, съобщиха от пресцентъра на Тракийски университет – Стара Загора .

Под звуците на химна на Република България, баскетболистът Павел Маринов издигна националния флаг. От Асоциация за университетски спорт „Академик“ запалиха огъня на Универсиадата и игрите бяха официално открити.

В програмата на церемонията бяха включени изпълнения на художествена гимнастика от спортен клуб Елит към Спортно училище „Тодор Каблешков“, Стара Загора, както и на мажоретки от Национална спортна академия и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Тържествената церемония беше закрита с впечатляващото изпълнение на школа „Бага-Тур“ с кратък откъс от спектакъла „Мечът на сътворението“!

universiada stara zagora 01

universiada stara zagora 04

universiada stara zagora 02

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber