Кметът Живко Тодоров поздрави известния бивш футболист и треньор Иван Вутов

По повод 80-годишнината на изявения ветеран на „Берое“ и треньор Иван Вутов кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и началникът на отдел „Спортни дейности“ Петко Крумов се срещна с него в зала 203 на Общинска администрация. „За мен е огромна чест да посрещна един Заслужил майстор на спорта, какъвто е Иван Вутов.

Искам да го поздравя сърдечно по повод неговата 80-годишнина и да изкажа признателност и благодарност за това, което е направил за българския футбол. Той е истински професионалист и човек, който заслужава да бъде следван от младите, да бъде пример за тях, защото такива като него се намират трудно в днешно време – дисциплиниран, талантлив и можещ“, каза в началото на срещата кметът Живко Тодоров. Той пожела на рожденика да бъде най-вече здрав и да продължава да разказва за своя легендарен път във футбола както в Стара Загора, така и по света.

Рожденикът получи торта и специален плакет в знак на признателност. Част от подаръците бяха и трита тома на „Шампионите разказват – живи спомени на известни спортни личности на Стара Загора“.

„Изключително трогнат съм от жеста и благодаря! Не съм очаквал такова признание, особено в Стара Загора, тъй като годините в „Берое“ бяха белязани от много трудности. Отказах се от много неща, за да има в такъв труден момент отборът лидер. Радвам се, че пазите толкова хубави спомени от моята кариера“, обърна се Иван Вутов към кмета Тодоров. Той разказа за своите хубави и лоши моменти по време на професионалния си път и като футболист, и като треньор. „Когато бях в отбора на „Берое“ няма да забравя деня, в който отидохме в град Русе за мач и малко преди старта не ни позволиха да играем. Такива моменти не се забравят, защото ударът беше голям за нас. Историята е повече тъжна, но хубавите спомени могат по-лесно да се забравят – трудностите се помнят винаги“, спомни си Вутов.

Иван Вутов, който е отличен с почетното звание „Заслужил майстор на спорта“ за 1973 г, отчете, че по-трудно е да бъдеш в ролята на треньор, отколкото на футболист. „Отговорността е голяма, със сигурност не е лесно да бъдеш от тази страна“, категоричен е той.

Състезателната кариера на Иван Вутов започва като юноша на Локомотив (Мездра). Играе като полузащитник в Миньор (Перник) от 1962 до 1964 г., Берое от 1964 до 1966 и от 1969 до 1974 г. През 1967 г. играе в Левски, а от 1967 до 1969 г. в Черноморец. Има 185 мача в „А“ група.

Треньор на Нефтохимик (Бургас), а от 1992 до 1993 г. е начело на „Левски“, с който става шампион на България през 1993 г. и носител на купата през 1992 г. По-късно е национален селекционер на Буркина Фасо, както и консултант на „Нефтохимик“. Бил е начело на „Берое“, „Розова долина“, „Чирпан“, „Черноморец“, младежкия национален отбор на България, „Олимпик“ (Тунис), „Сову клуб дьо Бахам“ (Камерун), „Миньор“ (Раднево), както и технически директор на „Берое“. Бил е треньор на тима от югоизточната „В“ група „Странджа – Металург“ (Средец). Последната месторабота на опитния специалист е „Клуб Сур“ от Оман, като с него той спечели купата на страната. На 26 март 2019 г. поема „Верея“ (Стара Загора).

todorov vutov krumov

Кметът Живко Тодоров поздрави известния бивш футболист и треньор Иван Вутов