Изложба за спасяването на евреите гостува в Стара Загора

Изложба за спасяването на евреите гостува в Стара Загора

В Архитектурния комплекс „Музей на религиите“ в Стара Загора е експонирана мобилната изложба „Крехка толерантност“. Тя разказва за спасяването на евреите в Европа. Подготвена е от Националния исторически музей.

Изложбата е акцент от лабораториите „ЕвроВизия“, провеждани в страните-участнички в европейския проект ЕМЕЕ – Германия, Словения, Италия, Португалия, Франция, Австрия и България.

Откриване на изложбата„Отношението на държавата и институциите към българските евреи е една от положителните страни, с които България е известна в света. Тя създава добър имидж на страната, заради проявената толерантност в решителен момент. А мястото на изложбата в Стара Загора показва, че тази проява на толерантност е устойчива“ - подчерта при откриването зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, съобщиха от пресцентъра.

Кураторът на изложбата проф. Цветана Кьосева, зам.-директор на Националния исторически музей, обясни, че спасяването на евреите в Европа по време на Холокоста, е показано в светлината на общоевропейската история от периода на Втората световна война.

Изложбата „Крехка толерантност“ се състои се от 14 пана, представящи в снимки и документи религията, традициите и културата на еврейската общност; хроника на преследването на евреите в Европа в периода 1933 - 1945 г., антиеврейските погроми, концлагерите, снимки на спасени евреи от Дания и Албания, документални свидетелства от Централния държавен архив за спасяването на българските евреи, снимки и информация за 20-те българи – „праведници на света“, рискували живота си, за да помогнат на съгражданите си. Показана е и темата за драматичната съдба на евреите от новопридобитите Беломорска Тракия и Вардарска Македония.

Бившият кмет на Стара Загора проф. Цанко Яблански разказа интересни моменти от отбелязването на 60-ата годишнина от спасяването на българските евреи по времето, когато е бил наш дипломат в Израел. Присъстваха още директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, Красимира Готева - председател на Регионалната организация на евреите „Шалом” в Стара Загора и др.

Освен мобилните пана са показани и оригинални експонати от фондовете на Регионален исторически музей – Стара Загора, свързани с живота и дейността на евреите в града.

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)