Филмът „Светителят хирург” ще бъде представен в Стара Загора

Филмът за Свети Лука Кримски „Светителят хирург” ще бъде представен в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора на 29 май от 18:30 часа. Домакин на премиерата е Старозагорската митрополия.

angel bonchevАвтор на филма е журналистът от ТВ Европа и едно от лицата на медията Ангел Бончев.

Поканени са всички православни християни, които искат да се запознаят със светителския път на чудотворецът Лука Кримски. Същия ден от 14:30 часа за лишените от свобода от Старозагорския затвор също ще бъде прожектиран филма "Светителят хирург" като повод за размисъл в техния живот и като един добър пример, който според автора на филма трябва да последваме всички хора. Свети Лука Кримски също е прекарал 11 години от живота си по затвори , заради това, че е изповядвал православието. Бил е измъчван, но той е казал, че расото ще бъде свалено от гърба му само заедно с кожата му.

Православният филм „Светителят хирург" завладя публиката в градовете Пловдив, София, Мадрид (Испания), Враца и Бургас.

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, свети Лука Кримски всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. Разтърсващи са историите и преживяванията на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Те споделят своите емоции именно във филма "Светителят хирург". Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни.Филмът е идея на Пловдивския митрополит Николай, благодарение на който цяла България се запозна със светителския път на Кримския чудотворец.

На 29 май Българската православна църква почита Св. Лука.

Представянето на филма „Светителят хирург” е безплатно.

www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber