Красен Кралев даде старт в Стара Загора на Европейската седмица на спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде старт в парк "Артилерийски" в Стара Загора на Европейската седмица на спорта, която се провежда за трета поредна година по инициатива на Европейската комисия.

Основната цел е да се популяризира спортът и двигателната активност сред учениците и младите хора. Министерството на младежта и спорта всяка година разработва програми за приобщаването на подрастващите към масовия спорт, но основна роля имат и федерациите.

Красен Кралев"Когато дадена федерация заяви желание, че може да отдели ресурс от гледна точка на треньорски кадри, които да работят с децата в училищата, ние заделяме средства" - каза спортният министър.

Той добави, че ще преговарят с Федерацията по волейбол през 2018 г. да се въведат в училищата възможности за по-сериозни тренировки. "Това е единственият колективен спорт, който се радва на толкова голяма популярност. Имаме толкова големи успехи. Виждате и жените ни се представят блестящо на Европейското първенство в Грузия, девойките преди няколко седмици станаха трети на Световно първенство. Мъжете ни са традиционно силни. Трябва да обърнем внимание в училище на този спорт" - категоричен е Красен Кралев.

"Когато започнах работа във Второ основно видях, че волейбол не се практикува, нито имаше игрище и реших да създам база. За една година се сдобихме с подвижно игрище и волейболен отбор момичета, които започнаха да се явяват явиха на състезание. Вече трета година волейболът е на почит в училището. По време на турнира в рамките на Европейската седмица на спорта отборът ни при момчетата се класира на първо място" - сподели Пламен Николов, преподавател по физическо възпитание и спорт във Второ основно училище в Стара Загора.

Той добави, че децата в училището спортуват и процентът на учениците с наднормено тегло е нисък.

Спортният министър подари фланелка с логото на Европейската седмица на спорта на 75-годишната Марина Маринова, която всеки ден е на фитнеса на открито в парк "Артилерийски" в Стара Загора. Преди 5 години е претърпяла операция на коляното и бързо се е възстановила, благодарение на движението и спорта.

В официалното откриване на Европейската седмица на спорта участва и зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, която е едно от лицата на инициативата.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев даде старт в парк "Артилерийски" в Стара Загора на Европейската седмица на спорта, която се провежда за трета поредна година по инициатива на Европейската комисия

Венета Асенова | www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber