Артисти от студията на Стефка Минева ще изнесат концерт в Стара Загора

Седем артисти от студията на именитата оперна прима Стефка Минева ще изнесат концерт на 27 септември от 17 часа във фоайето на Държавна опера - Стара Загора. Входът е свободен. Те ще изпълнят арии и дуети от оперите:

  •  „Дон Жуан“ и „Сватбата на Фигаро“ от Волфганг Амадеус Моцарт
  • „Дама Пика“, „Отело“ и „Трубадур“ от Джузепе Верди
  • „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс
  • „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах
  • “Кармен“ от Жорж Бизе
  • „Момчил“ от Любомир Пипков.

Клавирен съпровод: Ерна Пушева, Полина Влахова и Светлана Денева.

Изпълняват артист-хористите - Лиляна Ходжева, Теодор Петков, Нели Нечева, Християна Христова, Кремена Добрева, Ивона Иванова, Камелия Стойчева.

stefka minevaСтефка Минева от година и половина е вокален консултант в родния си град на артист-хористи от Държавна опера - Стара Загора. Тя е родена на 17 май 1949 г. в Стара Загора в семейството на оперните певци Миньо Минев и Йовка Бунарджиева. От ранна детска възраст тя посещава уроци по пеене и балет. Завършва Вокалния факултет на Държавната консерватория в класа на проф. Сима Иванова и проф. Илия Йосифов.

Дебютните си роли Стефка Минева прави през 1972 г. в операта в Стара Загора.През 1976 г. получава Втора награда на Международния конкурс за млади оперни певци в София, а през 1977 г.- Награда на публиката от Международния оперен и балетен конкурс в Остенде, Белгия. Същата година Стефка Минева се присъединява към солистите на Софийската опера. През 1981 г. изпълнителката триумфира на певческия конкурс в Рио де Жанейро.

Репертоарът на Стефка Минева включва всички големи мецосопранови партии от оперите на Верди, Белини, Доницети, Бизе, Росини, Пучини, Вагнер,Чайковски, Римски-Корсаков, както и ролите в български творби, сред които Мария в "Ивайло" от Марин Големинов, Сара в "Мария Дисислава" от Парашкев Хаджиев, Зоя в "Цар Калоян" от Панчо Владигеров, Инес в "Почивка в Арко Ирис" от Александър Йосифов,"Хан Крум" от Александър Йосифов,Циганката в "Янините девет братя" от Любомир Пипков. Стефка Минева гастролира на световна сцена, има редица участия в Метрополитън опера - Ню Йорк, Миланската "Ла Скала", Арена ди Верона и много други.

www.infoz.bgТеми:

На подобна тема