Стара Загора ще си сътрудничи с израелски град в областта на високите технологии

Стара Загора ще се побратими с град от Израел, с който ще си сътрудничи в сферата на образованието, културата и високите технологии. Това обявиха след проведена среща кметът Живко Тодоров и посланикът на Държавата Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан.

В нея участваха още зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов.

„Новите технологии са инструментите на бъдещето и децата трябва да ги изучават” – каза дипломатът. Ще бъдат създадени програми за предприемачество в училищата и екипи в двете страни, които ще бъдат в контакт и ще разработват идеи. Живко Тодоров предложи да има обмен на ученици в двете страни. Той съобщи още, че по примера на Израел, през следващата година в старозагорските училища ще започне оборудването с шкафчета, в които учениците ще могат да заключват учебниците и пособията си, от които нямат нужда вкъщи, за да се облекчи тежестта на ученическите раници. Кметът и посланикът се обединиха около идеята за изграждане на електронна библиотека. Живко Тодоров съобщи, че предстои да започне работа по такъв проект.

Irit Lillian Ambassador of the State of Israel Stara Zagora 01Посланик Лилиан и кметът на Стара Загора разговаряха как технологиите, иновациите и откритията могат да служат като образователно средство, както и за за бъдещи проекти, чрез които децата в училище да могат да изучават предприемачество. „Това са инструментите на бъдещето. Единственият начин да преодолеем неизвестностите на бъдещето, е да учим децата си на новости и технологии“, сподели дипломатът.

Посланик Лилиан подари на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ около 30 книги съвременна литература, преведена от израелски на български език. През следващата година Израел ще участва в традиционния Джаз форум Стара Загора, който се провежда в града през лятото.

През 2018 г. в Стара Загора ще се състои изложба, която представя израелските открития и иновации, посветена на 70-ата годишнина от основаването на държавата Израел.

Н.Пр. Ирит Лилиан коментира и две горещи външнополитически теми, свързани с Израел. Посланикът уточни, че предстоящата среща на израелския премиер Бенямин Нетаняху с министрите на външните работи на страните от Европейския съюз, която ще се проведе на 11 декември в Брюксел, ще отключи бъдещо сътрудничество. "Противоречията между Израел и Палестина не трябва да влияят на връзките между нашата държава и Европейския съюз" - заяви посланик Лилиан. - Ние виждаме ясно реалностите в политиката, но Израел очаква решението на президента на САЩ Доналд Тръмп". Тя каза това по повод на намерението на американският президент да обяви в следващите дни, че САЩ признават Eрусалим за столица на Израел и да премести посолството си там - възможност, която предизвика резки коментари, от страна на палестински и арабски лидери, свързани с бъдещето на свещения град.

Irit Lillian Israel Stara Zagora

Посланик Ирит Лилиан уточни, че предстоящата среща на израелския премиер Бенямин Нетаняху с министрите на външните работи на страните от Европейския съюз ще отключи бъдещо сътрудничество

 

Венета Асенова | www.infoz.bg