На 6 декември празнуваме Никулден

На 6 декември празнуваме Никулден

6 декември е Никулден - ден за почит към свети Николай Мирликийски Чудотворец. Денят е празник на рибарите, моряците и банкерите. В община Стара Загора имен ден празнуват 5219 души. Най-много са с името на светеца Николай – 2382, а с името Никола – 677. Дамите с име Николина са 333, а с Николинка - 180.

Модерното име в днешно време женско име Никол носят 273 дами в общината, а 35 - Нелина. Почти толкова популярно е и името Нина - 295, а с име Николета са 120 жени. С традиционното българско име Кольо са 877 жители на община Стара Загора, има и 8 с името Колю. На 6 декември празнуват още 14 с името Нико, 8 с Нино, 12 са дамите с име Ненка, и 5 с Коля.

Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Св. Николай Чудотворец, който е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия, живял по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на гр. Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите.

www.infoz.bg

Теми:

Най-четеното от последните дни