220 часа щастие

Ученици от Стара Загора и Чирпан проведоха 220 часа по щастие

158 деца от Второ основно училище "Петко Славейков", Средно училище "Максим Горки", Начално училище "Димитър Благоев" в Стара Загора и Средно училище "Пейо Славейков" - Чирпан проведоха общо 220 часа по щастие.

mincho nikolovТе решаваха житейски задачи, рисуваха и формираха ценности чрез игри в рамките на проект „Неформалното образование за щастие”, реализиран от Клуб „Отворено общество” – Стара Загора, финансиран по програма „Дъга” на фондация „Работилница за граждански инициативи”.

В часовете по щастие се осъществява връзка между децата, педагозите и родителите. За малките ученици е важно да не виждат преподавателката си единствено и само пред дъската, а и да играят с нея. „Така се гради взаимно доверие и уважение училище” - каза Павлина Балева, педагог във Второ основно училище „Петко Славейков”.

"Това, което постигаме е, че даваме възможност на децата да се чувстват свободни и да изразят своето щастие чрез преживяването на прочетеното и чрез игри със състезателен характер - да разберем какво е щастието за тях, а не възрастните да им формулираме дефиниции" - обясни психологът Минчо Николов.

Павлина Балева се надява този проект да намери по-голямо място в българските училища, защото децата наистина се чувстват щастливи в класната стая.

Ръководителят на проекта Лена Драголова определи неформалното образование по щастие като много успешно и ще се търсят възможности за неговото продължаване. Тя добави, че Клуб "Отворено общество" е спечелил нов проект, който ще стартира през януари. Чрез съвременни технологии ще бъде създаден интерактивен екскурзовод в Литературно-художествения музей "Чудомир" в Казанлък.

lena dragolova proekt shtastie 01

Павлина Балева и Лена Драголова

Венета Асенова | www.infoz.bg